Андрей Слабаков в Дупница: Тъпо е в града да няма кино

Ако до преди 13 г. салона беше винаги пълен, сега малцина изгледаха руския филм „Бой в сянката”

DenNews.bg
11.11.2010
размер на текста:

Андрей Слабаков представи филма в Дупница. Снимки: dennews.bg

Малцина дупничани откликнаха на поканата за кино на култовия режисьор Андрей Слабаков, който гостува в града с проекта си „Пристигащо кино”. От 13 г. голямото кино в Дупница е затворено и гостуването на Слабаков доказа, че публиката рано или късно свиква с липсата на култура.

В залата на театъра имаше доста празни места.


„Тъпо е, че в Дупница няма кино. Така е в много градове в България и хората са принудени да пътуват с километри, за да се докоснат до филмите, които иначе са най-масовата култура. Навремето кино имаше и в селата. А днес около 40 салона са концентрирани в няколко града”, каза самият режисьор пред дупничани.
И въпреки полупразната зала той е оптимист и вярва, че отлив от българското кино няма, но просто няма къде да се види. Затова идеята на Слабаков е да даде глътка въздух на публиката, която в последните години е заливана и от малкия, и от големия екран с американски филми.
Вчера в Дупница беше прожектирана първата част на руския филм „Бой в сянката”. Втората част ще може да се види днес от 16:30 часа в салона на Общинския драматичен театър „Невена Коканова”.
„Хората искат да гледат българска продукция, затова и аз се захванах да я показвам. Стремя се да представям нови български филми, защото може да приемем, че старите всички са ги гледали. В колекцията на „Пристигащото кино” има и руски филми, защото и тях никой не ги показва”, обясни още Слабаков.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети