НАП разпродава 188 кила злато и бижута

DenNews.bg
10.11.2010
размер на текста:

От НАП очакват в хазната да влязат над 5 млн. лв.

До края на годината се очаква НАП да обяви търгове за около 188 килограма изделия от благородни метали и скъпоценни камъни, съобщиха от приходната администрация.
На обявените в Пловдив, Бургас и София търгове се предлагат около 82 килограма златни, платинени и сребърни изделия с инкрустирани естествени и синтетични камъни – брилянти, рубини, изумруди и сапфири. Наддавания за още около 106 килограма златни изделия ще бъдат обявени до края на годината.
Това ще стане след като завърши оценката на бижутата от външните експерт-оценители. Всички накити са отнети в полза на държавата след опит за контрабанден внос през Свиленград, Калотина и други митнически пунктове.
В момента благородните метали се съхраняват в банкови трезори. Бижутата, които се предлагат за наддаване, са с разнообразно качество и в различни стилове. Така например, по-голямата част от златните накити в столицата са 18 карата, но има и от 14 карата.
Предлаганото в Пловдив злато пък е с червени примеси от мед, а повечето накити са модели, вече излезли от мода. Така че евентуалните купувачи могат да препродават изделията, каквито са или да ги претопят и използват материала за направата на нови, по-атрактивни модели на украшения.
Оценката на външните експерт-оценители показва, че средната стойност на бижутата зависи от качеството, каратите, актуалността им и изработката. За това от НАП очакват до края на годината от продажбата на благородните метали в хазната да влязат над 5 млн. лв.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети