Дупничанка търси лек срещу аутизъм в Япония

Докторантът в Токийския университет Ива Георгиева вярва, че виртуални стимулации могат да помогнат при увреждания на мозъка

Десислава Панайотова-Янкова
10.11.2010
размер на текста:

Ива е докторант на Токийския университет.

Родената в Дупница Ива Георгиева търси лек срещу аутизъм, проблеми с речта, комуникативността и други заболявания породени от увреждания на мозъка, в Япония. Ива, която е докторант в Токийския университет вярва, че пациенти с такива диагнози могат да бъдат повлияни благоприятно с виртуални стимулации.
Специалността на Георгиева, която е магистър по философия на СУ „Климен Охридски”, е философия на когнитивната наука и тя единствена от колегите си в Токио се занимава с изследване на индентичността в Интернет.
„Съвременният човек става все по-зависим от технологиите. А японците може би са хората, които най-бързо се привързват към компютрите и машитните като цяло. Аз изследвам разликата между социалното аз, и азът в Интернет. Това как човек се променя и проблемите, които възникват след това”, казва Ива.
На фона на възможността за разпaлаване на епидемия от заболявания и пристрастяване към виртуалното пространство Ива вярва, че виртуалните симулации могат да се използват и за преодоляване на редица проблеми. Заболявания, като аутизма нямат нужда от лекарства, а от подходящи терапии.
„Тестове показват, че ние може да повлияем на части от мозъка, така че пациенти да преодолеят проблемите си. Невронауката изследва състоянията на мозъка. И така както виртуалното може да доведе до проблем, може и да корегира проблем”, казва още Ива.
Тя живее в Япония от две години. Учи и работи в Токийския университет, а за избора на специалността за докторантурата й помогнал и тамошният й професор. Щом се запознал с дипломната й работа от България-за философията на реалността във филма „Матрицата” той я насочил към когнитивната наука.
Покрай сериозността на работата си Ива използва всеки момент, за да запознае японците с българската култура, история, забележителности и кухна.
„На презентациите за България се опитвам да покажа на хората тук, че България не е единствено страната на киселото мляко”, добавя дупничанката.

 

Интервю с Ива Георгиева очаквайте скоро в рубриката „Интервю”.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети