Гуми за коли и любов по-скъпи заради дефицит на каучука

DenNews.bg
01.11.2010
размер на текста:

Цените на кондомите може да скочат с 65%.

Цената на гумите, гумените ръкавици и презервативите може да нарасне с 65% поради дефицита на естествен каучук, съобщава Financial Times.
Дефицитът е резултат на лошото време и силните дъждове в страните от Югоизточна Азия – главния регион за добив на каучук.
Котировките на естествения каучук в Банкок миналата седмица достигнаха 4,05 долара за килограм, пише вестникът. До абсолютния максимум от април остават само 5 цента.
Най-големите в света производители на гуми – Bridgestone, Michelin, Goodyear и Continental, още през тази година вдигнаха цените с 5-15% и обещават по-нататъшно повишаване.
Така например Continental планира през следващата година да увеличи цените на гумите с 5%.
Производителите на презервативи през миналата година също повишиха цените на своите продукти с 10-20% и предупредиха за нарастване на цените в бъдеще.
Най-големият в света производител на гумени ръкавици –компанията Malaysia's Top Glove, също беше принудена да вдигне цените, за да запази бизнеса си.
Анализаторите прогнозират, че ще се запази високото ниво на цените на гумите в близко бъдеще, тъй като търсенето на продукти от каучук ще нараства.
Експерти от JD Power предполагат, че продажбите на леки автомобили в света през тази година ще нараснат с 10,5%, а компанията Pirelli съобщи, че търсенето на нейни гуми за товарни автомобили е нараснало над 1,5 пъти.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети