ДНСК пуска булдозери срещу незаконните палати

DenNews.bg
01.11.2010
размер на текста:

Регистърът на незаконните строежи в страната ще бъде публичен, съобщи министър Росен Плевнелиев.

Над 90 заповеди за премахване на незаконни постройки в района на язовир "Ивайловград" ще бъдат издадени до края на месеца от експертите на Дирекцията за национален строителен контрол.
Това обяви на първата си среща с медиите новият изпълнителен директор на ведомството Милка Гечева.
Проверки за незаконното строителство на територията на язовирите "Ивайловград", "Искър" и по Черноморието са сред приоритетните за ръководството на ДНСК в краткосрочен план.
Тя обобщи, че до края на годината ще бъдат премахнати и 20 незаконни строителни обекта по Черноморието.
Амбицията на ДНСК е да бъдат съборени още 30 строежа в разрез със закона до края на април 2011 година.
В старата част на Несебър са подготвени седем процедури за премахване на незаконни строежи, които вероятно ще бъдат премахнати до края на 2010 г.
Друга проблемна местност с незаконни строежи е Ченгене скеле край Бургас, отбеляза Гечева.
Там са издадени 225 заповеди на ДНСК, от които 147 са влезли в сила и до момента са премахнати 23 незаконни строежа.
Гечева съобщи, че са подписани още 22 договора за принудително премахване, които ще бъдат изпълнени до края на 2010 година.
Тя отбеляза и незаконното строителство в прилежащите територии на язовир "Искър".
След проверка в района през 2007 г. са издадени 94 заповеди за премахване, от които 35 са влезли в сила и са премахнати шест незаконни строежа. В момента са подписани нови 12 договора за премахване на незаконни обекти, които ще бъдат изпълнение до края на годината.
До април 2011 г. има готовност да се сключат още 20 договора за принудително премахване на незаконни строежи около язовир "Искър". Гечева съобщи, че сега там се прави повторна проверка.
Министерството на околната среда и водите и ДНСК проверяват за незаконни строежи 50 язовира, като до края годината ще има обобщени доклади от първите резултати от проверките.
„Имаме политическата воля за промяна“, категорично заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
Той подчерта, че е даден срок от шест месеца на новия шеф на ДНСК за изпълнение на представената стратегия за развитие на дирекцията и на така наречения екшън план.
За да бъде напълно прозрачно управлението в ДНСК, регистърът на незаконните строежи в страната ще бъде публичен, съобщи още Росен Плевнелиев.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети