Проект за Велика Албания къса парчета от Косово до Гърция

DenNews.bg
01.11.2010
размер на текста:

Албанците искат парчета от съседните държави. Снимка: yahoonews

На митинг в Тирана беше представена „Листа на естествената Албания“, чиято цел е създаване на единна държава на всички албанци на Балканите. В демонстрацията участваха стотици албанци от Прешевската долина, от Косово, Македония, Черна гора, Гърция и диаспората, пише РТС.
Инициативата е на директора на Института за регионални прогнози в Тирана Кочо Данай, който е бивш съветник на трима албански премиери.
Данай се обявява за единна държава на всички албанци на Балканите като каза, че тази цел може да бъде осъществена изключително по мирен път, чрез преговори със съседите.
На митинга Данай каза, че сформирането на тази листа води към стабилност и просперитет на региона на Балканите, който има европейски път.
Данай съобщи още, че листата ще участва на предстоящите избори на териториите, на които живеят албанци.
Той поиска ревизия на Лондонския договор от 1913 г., за който смята, че е „разделил албанския народ в няколко държави“.
Новата албанска държава, която да обхваща Албания, Косово, частите от Сърбия, както и частите от Черна гора, Македония и Гърция, където живеят албанци, според прогнозите на Данай трябва да бъде сформирана до 2013 г.
За тази цел албанците в тези държави трябва да гласуват на референдум, каза Данай, който очаква решение за това да бъде взето скоро в Косово.
По оценка на Данай формирането на „естествена Албания“ ще означава решаване на албанския въпрос на Балканите, пише РТС.
Данай смята, че тази идея се подкрепя и от международната общност. Той отбеляза, че за това „ясно говори присъствието на представители на Дания и Германия на срещата в Тирана“.
Сформирането на „Листа на естествена Албания“ беше приветствано от кмета на община Прешево Рагми Мустафа, председателя на общинския съвет в Буяновац Йонуз Муслиу и заместник-председателя на общинския съвет Прешево Орхан Реджепи (Прешево и Буяновац са общини в Южна Сърбия).
„Прешевската долина е най-окупираната част от албанската територия“, каза Реджепи, който е сигурен, че „Листата на естествена Албания“ ще участва на следващите избори в Прешево.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети