Домовете за изоставени бебета затварят врати до 15 г.

Проверяват верни ли са диагнозите на децата с увреждания

DenNews.bg
01.11.2010
размер на текста:

Под 1% са сираците сред изоставените бебета.

Министерството на здравеопазването започва постепенно да закрива домовете за деца до тригодишна възраст, съобщи пресцентърът на ведомството. Всички деца в тях трябва да бъдат върнати в биологичните им семейства или настанени в приемни през следващите 15 години.
Първите девет дома ще бъдат закрити през следващите пет години. Финансирането ще се осъществи по ОП "Регионално развитие" и ОП "Развитие на човешките ресурси". Очаква се по тях да бъдат усвоени над 26 млн. лева. Процесът е част от цялостната "Визия за деинституционализация на децата в България".
Тридесет и два са домовете за деца до три години в страната. В тях са настанени 2334 деца, като едва 0,7 на сто от тях са сирачета. Според информацията на министерството най-честите причини, поради които родителите изоставят децата си в домове, са социално-икономически проблеми, липса на умения или капацитет за отглеждането им, здравословни проблеми, насилие в семейството, нежелано или преждевременно раждане. Анализите обаче показват, че при подходяща политика децата могат да се върнат в семейна среда или да се предотврати изоставянето им. Възможностите за всяко дете зависят от конкретните обстоятелства, свързани с него.
Общо 1260 от децата в 32-та дома нямат увреждания. Поне половината от тях имат шанс да се върнат в биологичните си семейства. Останалите могат да бъдат настанени в приемни семейства или осиновени. В момента в страната има над 475 приемни семейства, в които живеят повече от 417 деца. През миналата година 800 деца са били осиновени. Останалите 1074 от децата в домовете са с увреждания и хронични заболявания.
Заради значителния им брой министерството започва проверки на диагнозите, които са им поставени. Целта е да се види дали те са верни и дали децата получават адекватни грижи и лечение. Проверките започват от 1 ноември и ще продължат до края на месеца. След това ще се премине към изработването на индивидуални планове за възможностите за реинтеграция на всяко отделно дете.
Водещ принцип в процеса на извеждане на децата от институциите ще бъде интересът на детето. Затова първо ще се търси начин то да бъде върнато на биологичните му родители, да бъде настанено в семейна среда или в условия, близки до нея. За тази цел усилията на държавата ще се насочат в оказване на социална подкрепа на родителите, които трудно могат да се грижат за децата си. Освен това ще се изградят семейно консултативни центрове, където бременните жени и майки с деца да получават помощ.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети