От 2015 г. увеличават възрастта за пенсия на работещите в тежки условия

DenNews.bg
01.11.2010
размер на текста:

Който се добере до пенсия може и да я взима.

От 2015 г. пенсионната възраст за работещите труд от първа и втора категория ще започне да се увеличава с по 6 месеца на година. Нарастването ще продължи, докато достигне 55 години за мъжете от първа категория и 52 години за жените от същата категория. Това съобщи директорът на пенсионно осигурителна компания "Доверие" Даниела Петкова след среща на представителите на професионалните пенсионни фондове с премиера Бойко Борисов. За втора категория за мъжете възрастта ще стигне 60 години, а за жените - 57.
Петкова обясни, че ако категориен работник, който има право да се пенсионира до 2014 г., но не го направи, НОИ ще му връща обратно парите, които преди това професионалният му фонд е превел в държавното осигуряване. Тези пари ще се получават наведнъж и освен това ще могат да се наследяват. След това пенсията му ще се изплаща пак от института. Даниела Петкова посочи, че НОИ ще плаща пенсиите на всички, които са имали право да се пенсионират рано до 2014 г., независимо дали са се възползвали от него.
Все още се чака окончателната промяна в Кодекса за социално осигуряване, която да уреди дали и занапред държавното осигуряване ще продължи да изплаща доживотни пенсии на ранно пенсиониралите се. Последното предложение е НОИ да започне да плаща само срочни пенсии – до времето, когато тези хора ще навършат общата пенсионна възраст.
Предстои да се реши и за колко време част от парите на професионалните фондове ще бъдат прехвърляни към НОИ. Фондовете заявиха, че нямат проблем да го направят още в първия работен ден на следващата година, НОИ засега настоява това да става постепенно до 31 март. Даниела Петкова обясни, че няма да се разпродават никакви активи или да се закриват депозити, защото тези около 100 млн. лв., които трябва да преведат на държавното осигуряване, могат да се покрият само от постъпващи вноски до края на годината.
Очаква се по-късно работодателските организации да се срещнат с премиера и да стане ясен пълният вариант на промените, които в сряда трябва да бъдат разгледани от Министерския съвет. Синдикатите са се срещнали с Борисов по-рано през деня, но отказват коментар.
Вчера Борисов съобщи, че последният вариант на промените в Кодекса за социално осигуряване предлага увеличаване на възрастта за пенсиониране за хората от трета категория да започне от 2012 г. и да се прави с по четири месеца на година.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети