По 8 години затвор за Братя Галеви иска прокуратурата

DenNews.bg
01.11.2010
размер на текста:

Днес ще бъдат произнесени присъдите срещу Братя Галеви.

"Надявам се това дело да е краят на Галевизма в Дупница".
Това каза днес пред съда Пламен Миланов, собственик на таксиметрова фирма в Дупница и един от основните свидетели по
делото срещу Братя Галеви и техните приближени за ръководене, организиране и участие в престъпна група.
На днешното 17 заседание на Кюстендилския окръжен съд екипът от Софийска градска прокуратура и Окръжна прокуратура- Кюстендил поискаха по 8 години лишаване от свобода за Пламен Галев и Ангел Христов.
"Пламен Галев и Ангел Христов са най-влиятелните хора в Дупница. Но не затова, че са избрани за такива, а по начин, по който двамата са наложили със сила. Пламен Галев e мозъкът на престъпната група. Такъв е характера му- да бъде лидер, да ръководи. Разпитите на свидетелите до момента показват, че без неговата благословия не са извършвани назначения в общината в Дупница. Той лично, а не кмета е уволнил и директорът на театъра в града. Галев е определял каква музика да звучи на площада, както и къде да бъдат местостоянките за таксита в града", казаха от държавното обвинение.
"Ангел Христов говори малко и гледа лошо. Той е
човекът, който всява страх, вторият в йерархията", смятат още екипът от прокурори.
Тримата държавни обвинители по делото поискаха за двамата "братя" и отнемане на половината им имущество и глоби от 8 000 лв. и 7 000 лв.
По 6 години лишаване от свобода поиска прокуратурата за Владимир Ангелов- Стъклето и Апостол Чакалов- Тоци. 4 години лишаване от свобода да наложи съда на Георги
Блатски, искат още от държавното обвинение, а за останалите двама от групата-Красимир Оков и Георги Градевски- Конана - условни присъди от 6 месеца и 2 години с отложено изтърпяване на наказанието за период от 3 години.
Прокурорите поискаха още времето, прекарано в ареста да се приспадне от размера на присъдите, както и да бъдат уважени исковете на гражданските ищци.

Прокуратурата е на мнение, че "братята" представляват независима финансова организация, контролираща обществено- политическия и финансов живот в Дупница.
"Те са хората, които назначават работници, правят приемни в общината, за да решат проблемите им", категоричен е прокурорът Бисер Кирилов. Според него всички от подсъдимите по мегаделото са структурирали трайно сдружение, с цел да вършат
престъпления. "Тази група възниква и укрепва там, където държавата е слаба", каза още Кирилов. Като хора, които не мислят, а изпълняват поръките на двамата лидери на групата определиха от държавното обвинение останалите подсъдими.
Разбойническа дейност, а не търговска са упражнявали двамата подсъдими, категоричен е пък адвокатът на гражданските ищци по делото- журналистката от в. "Струма" Лидия Павлова, синът й Иван Павлов, Пламен Миланов, двамата таксиметрови шофьори Иван Иванов и Антонио Якимов, съдържателят на дискотека Стоян Терзийски и Руси Начев, пострадал също при побой. Защитникът изнесе пред съда цяла лекция за оръжията,
открити при Владимир Ангелов- Стъклето, сред които и патрони за автомат "Калашников".
"По цял свят това е оръжие на бандитските групировки или на специализираните служби", коментира Сираков. Пред журналисти по-късно той сподели, че се надява на ефективна присъда, независимо от размерът й. "Трябва да има възмездие", коментира адвокат Сираков.
Двамата основни обвиняеми се държаха спокойно през цялото съдебно заседание. В кулоарите на съда Пламен Галев изрази раздразнение от публикация в централен вестник, в която Лидия Павлова се оплакала от поредно посегателство над личният й
автомобил, наричайки го "постановка".
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети