Нобелова награда за мир разпали дипломатическа война

DenNews.bg
08.10.2010
размер на текста:

Лиу Сяобо е осъден на 11 г. затвор. Снимка: reuters

Нобеловата награда за мир, която беше връчена на китайския дисидент Лиу Сяобо разпали дипломатическа война между Китай и Норвегия.
Норвежкият нобелов комитет връчи наградата на Лиу Сяобо за "дългата му и мирна борба за фундаментални човешки права в Китай. Комитетът дълго е вярвал, че има тясна връзка между човешките права и мира".
Според Китай обаче Сяобо е престъпник, затова страната обяви, че отсъждането на наградата ще разруши отношенията й с Норвегия.
Пекин обяви още, че наградата противоречи на принципите на Нобел. В декларация на китайското външно министерство се изтъква, че присъждането на Нобеловата награда за мир на дисидент е "цинизъм" и противоречи на целите, за които се дава тя.
Основните китайски системи за търсене в интернет - Сина, Соху и Байду - връщат отказ на всяко запитване, свързано с лауреата на Нобеловата награда за мир за 2010 г. Лиу Сяобо, съобщи Франс прес.
Единственият резултат на търсене на името на лауреата отваря страница на китайското външно министерство, на която днес бе публикувана гневна декларация, посочва агенцията.
Държавната телевизия също игнорира Нобеловата награда за мир и започна централната си вечерна информационна емисия с репортаж от наводненията в Хайнан.
Лиу Сяобо е един от най-известните дисиденти в Китай и виден защитник на демократичните ценности. В момента той е на 54 години.
През 1989 година той е един от участниците в протеста на площада Тиенанмън в Пекин и от тогава се намира под постоянното наблюдение на китайските власти.
След смачкването на демонстрацията от китайската милиция и военни, Сяобо прекарва около 20 месеца в затвора.
Сяобо е в затвора от декември 2009 г. заради подписването на "Харта 08" заедно с други активисти и хиляди китайски граждани, която призовава към свобода на словото и многопартийни избори. Присъдата му е 11 години затвор за "насърчаване на подривна дейност към държавната власт".
След ареста на Лиу около 300 души, подписали хартата, са били разпитани, за да се съберат доказателства срещу него.
Лиу е съден от пекинския народен съд на 23 декември 2009 г., като е пледирал, че е невинен. Делото е продължило по-малко от три часа, а на защитата не е било позволено да представи доказателства. Два дни по-късно Лиу е осъден на 11 години затвор и 2 години лишаване от политически права. Пекинският върховен съд отхвърли обжалването на присъдата на 11 февруари 2010 г.
Сяобо беше един от фаворитите за отличието заедно с бившия германски канцлер Хелмут Кол.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети