Студентки удариха контра на голия календар за Путин

Момичетата със залепени уста задават неудобни въпроси на премиера

DenNews.bg
08.10.2010
размер на текста:

Кой уби Ана Политковская? Снимка: sasha-utkin.livejournal.com

Московски студенти по журналистика решиха да докажат, че момичетата от факултета могат да бъдат и сериозни, а не само да се прочуват с фриволен календар, поздравяващ премиера Владимир Путин за рождения му ден.
В отговор на снимките с полуоблечени студентки, абитуриентки и абсолвентки няколко момичета също се снимаха, но с въпроси, доста по-неприятни от закачливото "Ще ме вземеш ли за втори пилот?".
В интернет се появи алтернативен календар с облечени в черно млади дами със залепени уста. Те писмено задават въпроси на Путин за корупцията, кошмарните пътища, Ходокровски...

Продължават споровете дали първият календар е идея на партията на Путин.


Изданието е само онлайн и всички съмишленици са поканени да си го разпечатат и разпространят.
Студентът по журналистика Саша Уткин, един от организаторите на акцията, разказва пред агенция "Интерфакс", че го помолили за помощ, събрали се в квартирата му, снимали до след полунощ, после още няколко часа обработвали кадрите и уточнявали дизайна. След това всеки се заел да популяризира календара през Twitter и всевъзможни социални мрежи.
Неговата колежка Маргарита Журавльова допълва, че след публикуването на "разголения календар" се шегували, спорили, но в един момент си казали, че цялата тази работа е грозна и специално форматът "12 Мерилин Монро поздравяват президента"
"Освен това става дума за репутация. Като завършим и видят диплома на Факултета по журналистика в Московския държавен университет (МГУ) често никой не те взема на работа. Затова си казахме, че с втория календар ще се опитаме да си върнем уважението", казва той цитиран от dnevnik.
Продължават споровете дали към публикуването на първия календар (на издателство "Факултет") има отношение движението "Наши", тясно свързано с предвожданата от Путин управляваща партия "Единна Русия". Според "Интерфакс" първият човек, който е пуснал в интернет и популяризирал снимките, е говорителят на "Наши" Кристина Потупчик. Тя обяснява, че само си го е купила, харесал й и искала да го покаже на други хора.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети