ЧЕЗ и община Дупница водят нови преговори за евентуално договоряне на разсрочено плащане на сметките за ток

Все още кметът Атанас Янев не е канил регионалния представител Ян Вавера, обясниха от чешката компания

Даниела Методиева
07.10.2010
размер на текста:

Все още сградата на община Дупница е с прекъснато захранване. Снимка: dennews.bg


Нови преговори между с ЧЕЗ-България са започнали за евентуално договаряне на план за разсрочено плащане на задълженията на община Дупница за ток, заради които на 23-и септември бе спряно захранването на административната сграда. Това стана ясно от информация, предоставена ни от пресцентъра на чешката компания днес.
От нея става ясно, че към 23.09.2010 година, когато е преустановено захранването на административната сграда, задължението за електроенергия на Община Дупница към ЧЕЗ „Електро България” е в размер на 189 776 лв. Тази сума е натрупана от началото на 2010 година. За целия този период „ЧЕЗ „Електро България” многократно е проявявало необходимото разбиране към клиента си, в случая община Дупница, но този подход на коректност е бил прилаган едностранно – т.е. само от страна на ЧЕЗ Електро България. От месец април към момента на прекъсването на електрозахранването между дружеството и общината са проведени множество разговори и неколкократно са договаряни и подписвани от двете страни условия за изплащане на просрочените задължения.
„За съжаление всички споразумения бяха нарушени от страна на кмета на община Дупница г-н Атанас Янев. Надяваме се този път да бъде постигнато споразумение, което и двете страни ще спазват и това ще стане началото на едно ново, равноправно и взаимноизгодно сътрудничество”, обясни пиарът на ЧЕЗ Ангел Шопов.

„Разбираме от медиите, че г-н Янев не погасява финансовите задължения на община Дупница към ЧЕЗ Електро България, заради, според него, неизпълнени съответно финансови ангажименти на ЧЕЗ за изкупуване на трафопостове общинска собственост. Във връзка с това, обаче, очакваме на евентуално сраща с представителите на общинската администрация, да бъде уточнена собствеността на изградените съоръжения като бъдат представени необходимите за целта документи, съгласно действащата нормативна уредба на страната. Документите на цитирания в изявленията на г-н Янев трафопост в село Бистрица, построен със средства на общината и подлежащ на изкупуване от ЧЕЗ, също се разглеждат. Въпреки, че претенциите са към ЧЕЗ, следва да уточним, че като клиент на ЧЕЗ община Дупница в случая има взаимоотношения с две от независими търговски дружества от групата- това са ЧЕЗ Разпределение България и ЧЕЗ Електро България. Разпределението на електрическа енергия и управлението на разпределителните мрежи е отделна дейност от доставката на енергия и обслужването на клиенти по смисъла на Закона за енергетиката.Разпределението на електрическа енергия и управлението на разпределителните мрежи се осъществява от “ЧЕЗ Разпределение България”, с което дружество и общината имат договорни отношения за изкупуване на трафопоста в село Бистрица.
Снабдяването с електрическа енергия и обслужването на клиенти се осъществява от „ЧЕЗ Електро България”, към което общината има задължения. Двете дружества са отделни юридически субекти и община Дупница следва по отделен ред да уреди отношенията си с тях”, се казва още в съобщението от ЧЕЗ-Електроразпределение.
На въпрос кога ще се проведе срещата между кмета на Дупница Атанас Янев и регионалния представител на ЧЕЗ за България Ян Вавера, за която градоначалникът обяви миналата седмица, от пресцентъра обясниха, че още не е постъпвала подобна покана към г-н Вавера.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети