Данев: Държавата принуждава икономиката да посивее

DenNews.bg
06.10.2010
размер на текста:

Божидар Данев Снимка: БГНЕС

Държавният бюджет за следващата година трябва да се преразгледа много внимателно, препоръча Българската стопанска камара по време на среща с Парламентарната група на „Синята коалиция”. Камарата беше представлявана на срещата от своя председател Божидар Данев и от Григор Димитров – главен директор "Осигурителни отношения", съобщиха от БСК.
„С планираните промени в Кодекса за социално осигуряване, както и с идеята на премиера Борисов да се увеличат с 3 на сто осигурителните вноски за пенсия, бизнесът ще бъде принуден да влезе в сивата икономика”, заяви Божидар Данев пред съпредседателите на „Синята коалиция” Мартин Димитров и Иван Костов. В срещата участваха и народни представители от Парламентарната група, които членуват в здравната, социалната и бюджетната комисия на Народното събрание.
За увеличение на приходната част на бюджета БСК предложи спешно да се разреши проблема с продажбата на националната квота за емисии на парникови газове по Протокола от Киото. Според Божидар Данев има инвеститорски интерес за подобна продажба, но администрацията бави процеса. Според председателя на БСК, три са сериозните предизвикателства пред Бюджет '2011: с планираните промени ще се увеличи сивият сектор, част от администрацията ще продължи да е неефективна, а в бюджета има нарочно подценени приходи, за да се обявява висока събираемост.
Пред народните представители от "Синята коалиция" Божидар Данев подчерта, че подкрепя намерението на правителството да вземе заем от 2,5 милиарда лева, но предупреди, че бизнесът няма да се съгласи тези средства да бъдат инвестирани в потребление и социални плащания. Председателят на БСК подчерта, че заемът трябва да се изразходва за инвестиции и развитие на икономиката.
От своя страна, съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров заяви, че напълно споделя притесненията на работодателите за нарастването на сивата икономика, както и възможността през 2011 година в бюджета да има по-малко приходи. Той допълни, че парламентарната група е удовлетворена от представянето на предложенията на БСК по бюджетите на Националната здравноосигурителна каса, както и принципната позиция за гарантирането на финансова устойчивост и стабилност на пенсионната система, информира БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети