Еврокомисарят по правосъдие и ДАНС поемат случая „Виячка”

Прави се всичко възможно случаят да се потули, смята свекърът на починалата преди 4 години в частната болница в Дупница жена

Даниела Методиева
04.10.2010
размер на текста:

Милчо Виячки иска истината за смъртта на снаха му да излезе наяве. Снимка: dennews.bg

Еврокомисарят по правосъдие, основните права и гражданството Вивиан Рединг да наблюдава процеса за смъртта на майката на две деца Йорданка Виячка, която издъхна преди 4 г. на операционната маса в частната болница МБАЛ „Свети Иван Рилски”-2003 в Дупница. За това настояват нейните роднини, обясни пред dennews.bg свекър й Милчо Виячки. Той изпрати до Европарламента всички документи, свързани с разследването. Документи вече са изпратени и в ДАНС, където специална комисия разследва лекари, допуснали смъртта на пациенти.
„Имам сериозни опасения, че се прави всичко възможно случаят да бъде потулен. След като видях какво се направи с делото за убийството на българския студент Мартин Борилски, единствената ми надежда остава в европейските институции”, категоричен е свекърът на Йорданка Виячка- Милчо Виячки.
Роднините на Йорданка Виячка обвиняват за смъртта й анестезиологът д-р Силвия Станкева, която е съпруга на настоящия шеф на Здравната каса в Кюстендил д-р Матей Попниколов, който преди това работеше като хирург в частната болница МБАЛ ”Свети Иван Рилски”-2003.
През четирите години на разследването на смъртта на Йорданка Виячка бяха назначени и завършени 7 експертизи, а след като преписката влезе в прокуратурата, държавното обвинение прекрати наказателното производство срещу д-р Станкева заради липса на достатъчно доказателства. Преди това становището на наблюдаващия прокурор бе, че д-р Станкева не е предложила на лекуващия лекар тест за алергия при болен с доказана алергия, макар че това й е било известно от предишна оперативна намеса, като тя самата е приложила документ за извършеното от нея изследване за алергия към използваните в анестезията препарати. Преди фаталната процедура при поставяне на упойката на Йорданка Виячка на 6-и април 2006-а година д-р Станкева не е предложила предварителна консултация с алерголог при алергично болна и подготовка на пациента за операция по негово предписание, става ясно от обвинителния акт.
Делото бе внесено в Кюстендилския окръжен съд на 24 април и бе разпределено на съдия Надя Георгиева.
След като тя се запозна с резултатите от досъдебното производство, върна делото за доразглеждане обратно в Кюстендилска окръжна прокуратура на 10-и май заради непълноти в обстоятелствената част на обвинителния акт. Една от тях е свързана именно с посочената причина за смъртта на младата жена и връзката между действията на анестезиологът д-р Станкева и останалата част от лекарския екип. При съставянето на обвинителния акт окръжните прокурори не са посочили на коя от всички седем експертизи се позовават. В обстоятелствената част на обвинителния акт на прокуратурата по случая е е записано: „Настоящата експертиза допуска, че смъртта вероятно е резултат на алергичен шок, който е следвало да бъде очакван при алергично болна. Смъртта е настъпила бързо при неподготвен болен при въвеждането му в упойка”. В разпореждането на съдия Георгиева за връщане на преписката обратно в прокуратурата е записано, че заключението на държавните обвинители им по един от най-важните за делото въпроси, а именно- относно причината за смъртта на Йорданка Виячка представлява предположение, а не категоричен отговор.
Милчо Виячки обясни пред dennews.bg, че ще изпрати всички документи около разследването за смъртта на снаха му именно заради връщането на делото за разглеждане от Апелативния в Кюстенилския окръжен съд с препоръка да бъде направена нова експертиза. Причината е, че в две от направените общо 7 експертизи има противоречие, свързано с действията на лекарите от екипа, участвал в операцията.
В четворната експертиза се сочи, че няма причинна връзка между действията на лекарите и смъртта на младата жена, а в петорната е посочено, че такава връзка има. Целта на новата експертиза, назначена от Апелативния съд е да се установи коя от двете взаимно отричащи се е валидна.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети