Шведи пок(о)риха Еверест с интернет

DenNews.bg
29.10.2010
размер на текста:

Изпълнителният директор на Ncell Паси Койстинен пръв изпробва интернета.

Частна телекомуникационна компания покри с високоскоростен интернет достъп базовия лагер на най-високият връх в света Еверест, което дава възможност на алпинистите да ползват услугите на непалската 3G мрежа.
Новото оборудване ще помага на хилядите алпинисти, които идват всяка година в района на Солукхумбу. До момента посетителите използваха скъпите сателитни телефони, които бяха единствената им връзка със света, поради факта, че в региона няма комуникационна инфраструктура.
Непалската телекомуникационна компания Ncell обяви, че е инсталирала оборудване за 3G мрежа в базовия лагер на Еверест, който се намира на 5 360 м надморска височина. От него алпинистите започват своите преходи към самия връх, който се извисява на 8 850 м височина.
Монтирането на новата станция струва около 4 пъти повече в сравнение с такава, издигната в нормална среда. Захранването й е изцяло от слънчеви батерии и тепърва ще се разбере колко трудно ще е поддържането й на височина, където хората страдат от кислороден глад.
"Това постижение е толкова голямо, колкото е и височината на която се намира и 3G мрежата ще предоставя бързи и достъпни телекомуникационни услуги на хората, които живеят в долината Кхумбу, както и на алпинистите", заяви Ларс Нюберг, директор в шведската фирма TeliaSonera, която притежава мажоритарния дял от 80% в Ncell.
Новата мрежа позволява освен високоскоростен достъп до интернет, с който може да се изпращат видеоматериали, електронни писма и да се сърфира в мрежата. Също така предоставя доста по-евтина алтернатива за осъществяването на разговори спрямо скъпите сателитни телефони, които досега се използват в региона.
Ncell обяви, че TeliaSonera ще инвестира близо 100 млн. долара в разширяване на покритието в Непал. Едва една трета от азиатската страна разполага с достъп до телекомуникационната мрежа.
Компанията се надява да осигури покритие на около 90% от населението на Хималаите през следващата година, информира dnevnik.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети