Лош цимент виновен за екокатастрофата в Мексиканския залив

DenNews.bg
29.10.2010
размер на текста:

Комисията беше назначена от US президента Барак Обама.

Специализирана комисия, която е създадена по настояване на американския президент Барак Обама, за да разследва аварията в Мексиканския залив, съобщава, че причината за нея е некачествен цимент, който е използван за укрепване на кладенците.
В доклада на комисията се казва, че няколко седмици преди взрива на нефтената платформа в залива и британският нефтен гигант „Бритиш петролиум” (BP), и Halliburton знаели, че качеството на цимента, който е използван за укрепване на кладенците, не съответства на нормативните изисквания.
От Halliburton подчертаха, че резултатите от проведените тогава тестове били неправилни.
Припомняме, BP загуби 40% от пазарната си стойност от 22 април, когато след експлозия на платформа край бреговете на Луизиана бяха убити 11 души. Инцидентът причини най-голямата екологична катастрофа в историята на САЩ. Ежедневно във водата се изливат от 35 000 до 60 000 барела нефт.
Екологичната ситуация в района е критична, като мръсните петна достигнаха бреговете на три щата, в които бе обявено и извънредно положение. Риболовът в близо половината от Мексиканския залив е забранен заради опасност от натравяне, като вече бе съобщено за заболели хора.
Все още се изчисляват и щетите върху екоравновесието. В САЩ има сериозни настроения срещу действията на BP.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети