Учени си противоречат по делото за убийство на Райна Хаджийска

Професори от БАН ще правят нова тройна биомеханична експертиза, тази от инцидента през 2005-а година отпада

Даниела Методиева
29.10.2010
размер на текста:

Братът на Райна Георги твърди, че не е убиецът й. Снимка: dennews.bg

Учени от Института по Механика и биомеханика към БАН си противоречат в тройната експертиза по делото за убийство на Райна Хаджийска от Дупница, което се води срещу брат й Георги. Това стана ясно по време на поредното заседание на Кюстендилския окръжен съд днес, на което пристигна писмо от новото попълнение на екипа от учени, извършили тройната биомеханична експертиза. В това писмо професор Киряков уведомява съдебния състав, че с някои от точките на изготвената от неговите колеги тройна експертиза, не е съгласен, без да уточнява за какво точно става въпрос. Това бе причината и прокурорът по делото Йордан Георгиев, който поддържа тезата, че братът на Райна е нейния убиец, и защитата на Георги в лицето на адвокат Емил Велинов, да поискат нова експертиза.
Така цялата история на делото се връща на етап досъдебно производство от 15-и април 2005-а година, когато бе изготвена и тройната биомеханична експертиза. След като един от членовете на екипа професор Юли Тошев почина, се наложи да бъде назначен колегата му професор Киряков. След днешното заседание на Кюстендилския окръжен съд новият екип от учени трябва да изготви и представи новата тройна. Пета година след смъртта на Райна, която загина на 9 април 2005 г. след полет от 8-ия етаж на семейното жилище в Дупница, делото се гледа още на първа инстанция. Държавното обвинение в лицето на окръжния прокурор Йордан Георгиев поддържа тезата, че братът на Райна я е бутнал след спречкване.
Това потвърдиха и специалистите от Института по криминология към МВР, които на заседание през месец април тази година обясниха, че детектора на лъжата е отчел, че Георги е бутнал Райна от 8-ия етаж.
Георги Хаджийски твърди пред съда, че не той е причинил смъртта на сестра си и по време на полета й, е спал дълбоко в една от стаите. Събудил се, след като чул звука от падането.

 


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети