Вятърна централа уби рядка птица край Калиакра

DenNews.bg
29.10.2010
размер на текста:

Колония на белоглав лешояд у нас има само в Източни Родопи. Снимка: news.bg

Застрашен вид белоглав лешояд е намерен убит от перката на турбина от ветроенергиен парк "Свети Никола". Инцидентът е станал в района на Калиакра вчера по обяд.
Едното крило на птицата е било напълно отсечено, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците. От там допълват, че екип на РИОСВ - Варна, в присъствието на представители на БДЗП и фирмата собственик на парка - "Ей И Ес Гео Енерджи", са намерили тялото и отрязаното парче от крилото на около 90 метра от една от турбините.
Птицата няма пръстени или други опознавателни знаци, поставяни от орнитолози. Въпреки че паркът разполага с радар и постоянен персонал, загиването на рядката птица не е могло да бъде предотвратено.
Най-вероятно загиналият лешояд произхожда от колонията белоглави лешояди в Източните Родопи или от полуостров Крим в Украйна.
От БДЗП посочат, че след интензивните природозащитни дейности числеността на белоглавите лешояди в единствената оцеляла колония в Източните Родопи у нас се е увеличила от 13 двойки през 1990 г. до 47 двойки през 2010 г.
Белоглавите лешояди са едни от най-уязвимите от ветрогенератори видове птици. Голям брой инциденти с тях са регистрирани в Испания и Гърция. Това e първият установен случай в България, допълват от дружеството.
Ветроенергийният парк на фирма "Ей И Ес Гео Енерджи" е разположен в територия, която през 2008 г. правителството изключи от защитената зона "Калиакра" от Натура 2000. В резултат на това Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България.
Поради издаването на разрешения за изграждане на голям брой ветропаркове, разположени и в близост до Натура 2000 зони за птиците, ЕК започна и втора наказателна процедура срещу България за липса на цялостна защита на Натура 2000 зоните за птици.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети