Вандали повредили радарите за цунами в Индонезия

DenNews.bg
28.10.2010
размер на текста:

Поне 300 са жертвите на цунамито, надигнало се след земетресение.

Предупредителната система за цунами в Индонезия не се е задействала, тъй като две шамандури в системата, които регистрират повишаване на морското равнище, са били повредени от вандали, твърдят индонезийските власти.
Поне 300 са жертвите от цунамито, предизвикано от земетресение с магнитуд 7.7 по скалата на Рихтер близо до западния бряг на Суматра. Триметровата вълна е връхлетяла отдалечени острови и е проникнала на повече от 600 метра навътре в сушата. Според оцелелите не е имало никакво предупреждение.
Според Ридван Джамалудин от индонезийската Агенция за измерване и прилагане на технологиите двете шамандури не са напълно повредени, но били в толкова лошо състояние, че не могли да изпратят сигнала за цунами.
Друг представител от Агенцията по климатология твърди, че както датчиците за приливите и отливите, така и шамандурите се използват от системата, но шамандурите са значително по-важни за ранното предупреждение за цунами.
"За да се предскаже цунами, имаме нужда от данни и от шамандурата, и от датчика за отлива, който е по-близо до брега. Шамандурата е по-важна, защото е навътре в морето и ще регистрира вълната много по-рано от датчика", обяснява източник пред Би Би Си.
Преди две години Индонезия се сдоби с изключително скъпа система за ранно предупреждение за цунами на стойност около 560 хил. долара след опустошителното цунами през 2004 година.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети