Спорът за туристическото дружество в Дупница влезе в съда

Магистратие решават легитимен ли е управителят Павел Михайлов, негови поддръжници упрекват противниците му в лични интереси

Даниела Методиева
28.10.2010
размер на текста:

Юристът на ОбС Йонко Гергов представляваше председателя на местния парламент Явор Тодоров и началника на служба "Земеделие" Елена Лозанова. Снимки: dennews.bg

Спорът около председателския пост на туристическо дружество „Рилски езера” в Дупница най-после влезе в съда. На днешното заседание окръжните магистрати се запознаха с представените доказателства и ще се произнесат по спора в срок от 1 месец.
Делото се води, след като председателят на Общинския съвет в Дупница Явор Тодоров и началникът на общинската служба по земеделие Елена Лозанова внесоха иск, с който оспорват проведеното на 3-и юни тази година общо събрание, на което за председател бе избран Павел Михайлов. На днешното заседание те бяха представлявани от юриста на Общинския съвет в Дупница Йонко Гергов. Според тях това събрание не е легитимно и не е следвало да се провежда. Елена Лозанова обясни, че Павел Михайлов е трябвало да напусне председателския пост още през 2008-а година, когато с решение на Кюстендилския окръжен съд е бил обявен за нелегитимен избора му за председател на общото събрание през 2004-а година.

Михаил Бояджиев пристигна заедно с адвоката си Здравко Тодоров. 

Според Елена Лозанова и Явор Тодоров редно е председателския пост да бъде зает от Михаил Бояджиев, който е бил на него преди избирането на Павел Михайлов през 2004-а година. След нотариална покана Михайлов да освободи кабинета, Михаил Бояджиев и Елена Лозанова опитаха да влязат с полиция. Заради образуваното досъдебно производство срещу Павел Михайлов в момента кабинетът е заключен и са поставени печати.
На днешното заседание туристическото дружество като ответник бе представлявано от самия Бояджиев, а негов адвокат бе Здравко Василев. На съдията Здравко Василев обясни, че не оспорват представените доказателства от страна на ищците и не могат да представят протоколи от провелото се заседание, тъй като на кабинета е поставен печат.
Павел Михайлов не дойде, но в залата имаше група от около 10-ина негови поддръжници, сред които и председателят на ревизионната комисия Василка Попова.
Всички те бяха единодушни, че общото събрание през месец юли е било легитимно, били са изпратени покани и изборът на Павел Михайлов е правилен.

Поддръжниците на Павел Михайлов смятат, че делото се води заради лични интереси на ищците. 


„Тук става въпрос за лични интереси от страна на хората, които водят това дело. Работата е там, че те искат да прибират парите от наемите на хижите, които са собственост на туристическото дружество. Как може да се опитват да пробутват Михаил Бояджиев за председател, като той вече е много възрастен и едвам говоро. Още повече, че през 2001-а година сам се оттегли от председателския пост”, възмущаваха се поддръжниците на Павел Михайлов. На тях той обяснил, че не иска да идва на делото, защото не можел да гледа своите опоненти.
Туристическото дружество в Дупница е собственик на сградата в Градската градина, в която под наем е отдаден първия етаж за ресторант. Дружеството е собственик на хижа „Рилски езера”, на голямата хижа на Скакавица, които са отдадени под наем на „Рила спорт”. Отделно туристическото дружество в Дупница е собственик и на две малки хижи. Членовете на туристическото дружество са 341, като всички имат право на участие в общите събрания. 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети