Искаме възстановяване на безмитната търговия

DenNews.bg
27.10.2010
размер на текста:

България губи милиони след затварянето на безмитните магазини.

Европейската комисия трябва да признае, че е подвела обществеността за състоянието на безмитната търговия в България.
Това сочи заключение на европейския омбудсман Никифорос Диамандурос по жалба на Българската асоциация за безмитна търговия, каза в пресклуба на БТА шефът на асоциацията Радостин Генов.
По думите му, според решението на омбудсмана данните в доклада на комисията за състоянието на бизнеса са "некоректни, изопачаващи и подвеждащи".
Заради този доклад и по препоръка на Брюксел през 2008 г. България затвори безмитните си магазини.
Безмитната търговия трябва да бъде възстановена - тя носи на държавата печалба от над 100 мнл. лева - от около 65 млн. от мито, акциз и ДДС и още 30 млн. под формата на корпоративни данъци, призова той. За работещите в системата на безмитната търговия по наши изчисления се изразходват 18 млн. лв. за работни заплати, добави той. Шефът на асоциацията настоя правителството да започне законодателни промени, с които да възстанови безмитната търговия.
Той предложи бюджетната комисия в парламента да разгледа законопроект за възстановяване на безмитните обекти по начина им на функциониране към датата на закриването им - 9 юли 2008 г.
Предлагаме още държавата да взема 4%, вместо 2, от оборота на безмитната търговия, като бъде разписано, че тези пари - 12 млн. лв., ще са за поддръжката на граничните контролно-пропускателни пунктове в страната, добави Генов.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети