Ще се национализират само парите на пенсиониращите се преди 2014 г.

DenNews.bg
27.10.2010
размер на текста:

Според Борисов бомбата е заложена от правителството на Иван Костов.

Индивидуалните партиди на работниците от първа и втора категория в професионалните пенсионни фондове, на които им предстои да се пенсионират през 2011, 2012 и 2013 г., ще бъдат прехвърлени в Националния осигурителен институт (НОИ) . Той ще плаща ранните им пенсии. Това решиха представители на фондовете, синдикатите, кабинета и НОИ на днешната си среща при премиера Бойко Борисов.
“Предлагаме всички, на които им предстои да излязат в пенсия до 2014 г., да се изключат от обхвата на професионалните фондове”, каза след срещата изпълнителният директор на пенсионно-осигурителното дружество "Доверие" Даниела Петкова. "Това е възможно най-справедливото решение, признаваме, че ако тези хора се пенсионираха само от парите, натрупани при нас, нямаше да получават пенсии, колкото от НОИ," добави тя.
И.д. президентът на КНСБ Пламен Димитров определи решението като консесусно. По думите му то ще е устойчиво само до 2014 г., а след това ще трябва да се търсят допълнителни мерки.
Днешният нов вариант означава, че за пенсиониращите се до 2014 г. ще се запази сегашният режим и в НОИ няма да се създава нов фонд "Ранно пенсиониране", каквато беше първоначалната идея на синдикатите и правителството.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че проблемът е бил заложен още през 2000 г. от правителството на Иван Костов. По думите му Костов е "вдигнал пенсионната възраст от 2011 г. с три години".
Обяснението е, че в Кодекса за социално осигуряване преди десет години е било записано, че от 2011 г. работещите при първа категория могат да се пенсионират 8 години по-рано от общата възраст 63 г. за мъжете и 60 г. за жените. Според сега действащия текст обаче мъжете имат право да се пенсионират 11 г. по-рано, а жените - 13 г. по-рано.
"Десет години това се е премълчавано, но искам миньорите, водолазите, летците, да разберат, че законодателството, прието от Костов, означава те да работят с 3 години повече. Ситуацията е като с "Брикел" - всички са знаели, че предприятието трябва да затвори, но са чакали в хубав слънчев ден на дойде правителството на ГЕРБ и да носи отговорност. Да, ама това няма да стане.", заяви Борисов.
Днес консултациите между НОИ, пенсионните дружества и синдикатите продължават с обсъждане на техническите подробности как да стане прехвърлянето.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети