Увеличават наказанията за кметове, допуснали незаконно строителство

DenNews.bg
26.10.2010
размер на текста:

Росен Плевнелиев Снимка: бнр

Контролът над незаконното строителство в общините ще се засили, а наказанията за кметовете и главните архитекти на населени места, допуснали това, ще се увеличат.
Това съобщи министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, който обеща промените в законодателството, които ще прецизират ролята, ангажиментите и наказанията за общините и за държавния строителен контрол, да са готови до края на годината.
В момента няма достатъчно механизми, с които да се наказват кметовете и главните архитекти на населените места, допуснали незаконно строителство, каза Плевнелиев. Например, заради незаконните обекти в чашата на язовир "Ивайловоград", най-тежкото наказание за главния архитект на Любимец би било освобождаване от поста му.
Плевнелиев съобщи, че 45 са къщите, построени в чашата на язовира, на земя - държавна собственост. За незаконното строителство в района са издадени 83 констативни акта.
С новия проектозакон за обществените поръчки се предвиждат промени на условията за организирането на търговете от общините. Сега звено към Министерския съвет подготвя нови инструкции, кметовете ще получат наръчници, с които да се типизират правила за търговете, каза министърът.
През 2011 г. по линия на еврофондовете ще има 1.7 млрд. лв. за строителния бранш. От тях 1.2 млрд. ще са за пътища, а останалите - за проекти на общините. Това са два пъти повече средства спрямо пиковата за строителството 2008 г., когато през бюджета бизнесът е имал на разположение над 900 млн. лв., пресметна Плевнелиев.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети