От „Галерия” пускат жалба до Велчев за ареста на техния екип

DenNews.bg
26.10.2010
размер на текста:

Дачков не иска проверка срещу полицаите извършили ареста, а срещу хората издали заповед за него.

За извършените действия от МВР на 25 октомври спрямо репортера на вестник "Галерия" Добромир Добрев редакцията на вестника ще подаде жалба до прокуратурата. Това каза зам.–главният редактор на вестника Явор Дачков. Той се обърна и към главния прокурор Борис Велчев и каза, че прокуратурата може и да се самосезира, информира БГНЕС.
В жалбата се посочва, че действията представляват грубо нарушение на Конституцията и законите в България. Жалбата до главния прокурор е за "извършена проверка за наличие или липса на извършени престъпления по служба от съответните длъжностни лица". Тези лица са, както от МВР, така и от съответните прокурор или прокурори, които образували досъдебно производство срещу Добромир Добрев.
"Не мислим, че отговорността следва да носят полицаите, преки извършители на действията срещу колегата Добрев. Проверката на прокуратурата следва да се насочи към лицето или лицата, издали заповедите и образували досъдебно производство", каза Явор Дачков. Той обърна внимание на това, че никой, никога не им е показвал никакъв документ въз основа, на който полицаите влизат в редакцията и след това отвеждат оттам двама техни колеги, за които "ние не знаехме, че няма да бъдат задържани за 24 или за 48 часа. Първоначално аз си мислех, че става дума за арест със задържане", каза Дачков. Според Дачков е "абсолютно нарушение на закона – разпитът, насилственото отвеждане в ареста и това, че не са им дали протокол от разпита". Редакцията ще сигнализира за случая и всички международни и български неправителствени журналистически организации, които следят за свободата на словото. От "Галерия" ще се обърнат и към български правозащитни организации. Той сравни случая с този в Кърджали и обясни, че са нарушени правата на журналиста и шофьора.
"Г-н Цветанов излъга като каза, че задържането на колегите не е свързано с това, че сме проявили интерес към имотите му", заяви още Дачков. Според него именно вътрешният министър е този, който трябва да докаже обратното и "ако нямаме никакъв инцидент, ако наистина полицията не е била силно мотивирана, за да влезе в редакцията на "Галерия" и да отведе двама журналисти, ние ще считаме, че това се прави, само и само да не се рови около неговите имоти". Явор Дачков коментира още, че всичко се случва на фона на много смели хеликоптерни акции, при които се снимат всякакви къщи отгоре до долу, но тук, "понеже г-н Цветанов е много чувствителен на тема откъде взе парите за тези имоти – не, че ги притежава, не че ги е декларирал – предполагам, че не иска те да бъдат снимани". Той обясни, че на запад хора си отиват от постовете, само защото са ползвали самолетен билет на чужда компания или на приятел, "тук министър продължава втора седмица да не дава отговор на въпроса - откъде са парите, не само за тези два апартамента". Според Явор Дачков ремонтът, който е направил министър Цветанов на къщата, която Добрев е снимал, струва поне 100 000 лева. Той припомни още летните почивки на Цветанов в луксозни хотели във Велинград и Албена, за което излязоха негови снимки в медиите с Веселин Маринов.
"Нормално е да се попитаме с какви средства отива и може ли да си го позволи министър, който изплаща 900 лева дълг към банка, което на мен никак не ми се вярва, такъв луксозен начин на живот", каза Дачков. Според него "властта започва някак си пак да ни свиква ние нищо да не питаме за нея и да се втурваме като глутница кучета на нещо, което тя иска да ни посочи". В момента, в който редакцията решава да иде за втори път до къщата на Цветанов, той реагира по оценка на Дачков, "не много разумно в случая" и веднага е задвижил цялата държавна машина, за да брани частния си интерес. И Явор Дачков, и главният редактор на вестника Кристина Патрашкова обявиха, че днес министър Цветанов е излъгал като е казал, че имотът е сниман многократно. Според тях единствено от вестника е бил сниман. Кристина Патрашкова обърна внимание на въпросите, които са задавани на двамата в МВР - "Звъняхте ли на вратата на министър Цветанов?", "Какви въпроси трябваше да зададете?", "Кой ви изпрати?", "Носили ли сте видеокамера или записващ касетофон?", "Каква е била целта на репортажа?", "С каква кола сте били?".
За журналиста Добромир Добрев това е първо разследване за вестника, обясни Кристина Патрашкова. Самият репортер разказа, че къщата, която са снимали за първи път преди седмица е била ремонтирана основно преди 2-3 години. Министърът ходел в последно време често там, разказали хората. Когато отивал се затваря цялата улица, застават негови хора в двата края и не пускат никой.
Колата, за която излезе информация, че е била със собственик, който е криминално проявен се оказа на приятел на шофьора Юлиан Методиев, който също бе задържан. Той поискал да я купи от него и вече 6-ти месец я изплаща.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети