Проститутките ни взимат бронз за износ в Европа

DenNews.bg
26.10.2010
размер на текста:

У нас жриците взимат 50% от заработеното.

Износът може и да не е най-силната страна на България в последните години, но благодарение на търговията с жива плът заемаме бронзовото трето място.
Това е равносметката на вътрешния министър Цветан Цветанов, който изнесе данни, че България е третата страна в Европа по износ на проститутки. Пред нас в класацията са само Румъния и Украйна. Според Цветанов платеният секс е взаимосвързан с организираната престъпност, а бизнесът с плът е един от най-доходоносните.
Към октомври тази година МВР е констатирало, че 1326 момичета предлагат секс за пари на територията на страната. Годишната печалба от 1 момиче, заработващо в ЕС, е около 12-18 хил. евро, обясни министър Цветанов.
По думите му 7-8 милиона са жертвите на трафик на хора в света. Печалбата от тази дейност възлиза на милиарди долари. 270 000 пък са проститутките на територията на Европа.
Засега в София са локализирани 30 клуба за платен секс, сочат данни от проучване за родната проституция. Дневният оборот на един клуб е около 1000 лева, а годишната печалба на клубовете възлиза на 30-60 милиона лева.
Практика у нас е проститутките да получават 50% от заработеното. 2,8% от българите признават, че са ползвали платени секс услуги. Интересен факт е, че 23,2% от българите смятат проституцията за професия като всички останали.
Според 42,1% от българите основната причина за нея е бедността, а 35 на сто смятат, че предлагането на секс услуги срещу пари трябва да се обяви за законна дейност. На противоположното мнение са 47,7%.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети