Арестуваха вестникари след репортаж за имот на Цветанов

DenNews.bg
26.10.2010
размер на текста:

Екипът е правил репортаж за имот на министър Цветанов.

Репортер и шофьор на вестник „Галерия” са били арестувани снощи между 19 и 20 часа в редакцията на изданието.
Репортерът Добромир Добрев и шофьорът са били в с. Шума, където вътрешният министър Цветан Цветанов притежава луксозен имот, за да направят репортаж за новия брой на вестника.
Там те са снимали вилата на Цветанов и са разговаряли със съседи на семейството на вътрешния министър, след което са се прибрали в София.
Малко след като двамата са пристигнали в редакцията на „Галерия", в офиса на изданието са влезли полицаи. Те са обяснили, че трябва да ги задържат заради инцидент, който се е случил в с. Шума.
От в. „Галерия" предполагат, че двамата са били проследени, докато са били в командировка в с. Шума, а арестът им е вследствие на интереса им към имота на Цветан Цветанов.
От МВР обаче уточняват, че ареста е станал след сигнал на телефон 112. Според уточнението на пресцентъра жена от с. Шума е подала сигнал на спешния телефон 112, че кола се е опитала да я прегази и посочила регистрационния й номер. Така полицаите стигнали до екипа на в."Галерия". По случая е образувано досъдебно производство. Пред dariknews.bg главният редактор на изданието Кристина Патрашкова разказва, че двамата били разпитвани кой ги е изпратил в селото, дали целта на репортажа са били имотите на Цветанов и др. Добрев и колегата му освен това били накарани да подпишат декларация, че няма да нарушават обществения ред, въпреки че те "просто били разговаряли с хората от село Шума, не били влизали в чужда собственост и по никакъв начин не били нарушавали законите".
Въпросът за имотите на вътрешния министър Цветан Цветанов беше публично поставен от партията на Яне Янев РЗС, след като соченият за лидер на организирана престъпна група "Октопод" Алексей Петров беше пуснат от следствения арест и пратен в домашен. РЗС изнесе декларации за имотното състояние на Цветан Цветанов, справки от агенцията по вписванията, нотариален акт за имоти на семейството му, които според РЗС са купени с недекларирани средства. В отговор НАП започна проверка на финансовото състояние на вътрешния министър.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети