Патрули на ЕС пазят от имигранти гръцката граница

DenNews.bg
25.10.2010
размер на текста:

Стотици имигранти атакуват ежеднево гръцко-турската гграница. Снимка:wordtravels.com

Европейският съюз ще окаже помощ на Гърция в борбата със задълбочаващия се проблем с нелегалната имиграция.
Това се казва в изявление на Комисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.
По думите на Малмстрьом „сега Гърция ще има възможност да се възползва пряко от европейската солидарност при управлението на външните граници."
В неделя гръцки министър е поискал от Европейския съюз да разположи свои имиграционни патрули по гръцко-турската граница, където през последните месеци се отчита огромен приток на мигранти без документи.
„Ежедневно по гръцката сухоземна граница с Турция се отчита масов приток на граждани на трети държави, които се опитват да проникнат в страната нелегално с цел достигане до други държави от ЕС" е казал гръцкият министър на гражданската закрила Христос Папуцис, отговорен за полицията в страната.
Гръцкото правителство настоява за спешно изпращане на европейските екипи за бърза гранична намеса, с подкрепата на Европейката агенция за външните граници „Фронтекс", която неотдавна помогна за овладяването на подобен миграционен поток по море.
„Незабавно активирах механизма за връзка с „Фронтекс" и комуникация между всички заинтересовани партньори, за да се справим с тази извънредна ситуация по възможно най-експедитивния и ефикасен начин." - казва Малмстрьом.
„Ситуацията по гръцката сухоземна граница с Турция е все по-обезпокоителна. Потоците от хора, прекосяващи границата нелегално са достигнали притеснителни размери и Гърция очевидно не може да овладее ситуацията сама. Много съм загрижена за хуманитарното положение", добавя комисарят.
Миналата седмица ООН призова страните от Евросъюза да се ангажират повече с облекчаването на миграционното бреме на Гърция, което по мнението на световната организация е довело до „катастрофални" условия за бежанците, осведомява news.bg.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети