Идеята за прехвърляне на пари от фондовете към НОИ срина акциите

DenNews.bg
21.10.2010
размер на текста:

Според Абаджиев премиерът Борисов е бил подведен.

Идеята парите от професионалните фондове да се прехвърлят в НОИ крие непредвидими последствия и звучи шокиращо.
Това коментира пред БНР председателят на Асоциацията на частните пенсионно осигурителни дружества (АЧПОД) Никола Абаджиев.
Според Абаджиев премиерът Бойко Борисов е бил подведен от вносителите на предложението и не са го информирали какви ще бъдат последствията от такава крачка.
"И както се вижда днес от реакцията на борсата, последствията ще бъдат непредвидими", каза той.
На борсата отчетоха спад на цените на акциите с висок процент.
Абарждиев коментира още, че премиерът вероятно не е бил информиран достатъчно, че тези средства се намират в личните партиди на осигурените лица и ще бъде почти невъзможно те да бъдат прехвърлени без загуби.
"Трябва да ви кажа, че права имат и наследниците на тези осигурени лица и вече даже са изплатени от 2000 г. досега повече от 9 милиона лева. Там тези права тия хора няма да имат", добави Абаджиев.
Той изтъкна, че частните пенсионни фондове също ще излязат с официална позиция до премиера.
Бившият председател на парламентарната социална комисия Хасан Адемов от ДПС посочи, че на практика личните пари на хората, натрупани по техните партиди, няма как да отидат в НОИ.
“Искам да напомня, че близо 300 млн. лв. от парите на осигурените в професионалните пенсионни фондове са вложени в българската икономика, основно на капиталовия пазар. Както е известно в акции, облигации, в държавни ценни книжа, в депозити има около 90 милиона лева - нещо, което изключва възможността те автоматично да бъдат еднократно преместени от едно място на друго - в случая в солидарен новообособен фонд в НОИ“, добави Адемов.
Депутатът от ДПС обясни, че само 18% от осигурените в професионалните фондове или 42 000 души имат осигуровки за 10 г. и могат да получат прилични пенсии - малко над средната за страната. За останалите около 195 000 души вноските са недостатъчни или са правени върху нереални доходи.
Според Българска стопанска камара (БСК) по същество се извършва национализация на средства, внасяни от работодателите в полза на работниците по техни индивидуални партиди. Прехвърлянето в солидарен фонд означава работещите първа и втора категория и техните наследници да загубят правата върху тях и да се въведе отново социалистически принцип на уравниловката. Това може да се сравни с посегателство върху частната собственост, гарантирана от Конституцията, смятат от БСК, предаде БТА.
Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), в позиция, разпространена днес до министри, КФН, работодателски организации и синдикати, пък заяви, че действията на правителството поставят под въпрос съществуването на капиталовия пазар в страната.
"Как така в една седмица говорихме за това как да се подпомогне капиталовият пазар и се взе решение, което го срина. Това се питат участниците в българския капиталов пазар и недоумяват защо се нареждаме до страни като Аржентина, в които също процъфтява национализацията на парите за пенсия", коментира пред Дарик радио Стоян Тошев, председател на УС на БАУД.
Той прогнозира, че не е изключено да се стигне до втора вълна на оттегляне на портфейлни и стратегически инвеститори от България след подобно решение. "То на практика не дава въздух на алтернативите за финансиране на компаниите, особено в индустриалния сектор и може да се очаква негативен ефект върху цената на кредитите", допълни Тошев.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети