Без изненада. Човек на Путин беше избран за кмет на Москва

DenNews.bg
21.10.2010
размер на текста:

Собянин полуи 5-годишен мандат. Снимка: vesti.bg

Московският парламент одобри на тайно гласуване кандидатурата на номинирания от президента Дмитрий Медведев кандидат за кмет Сергей Собянин.
Новият градоначалник за пръв път получава петгодишен мандат - предишните кметове управляваха с пълномощия за четири години.
Гласуването не беше изненада и се приемаше като формалност. За Собянин гласуваха 32-ма от 34-мата участници в заседанието.
След законова реформа от 2004 г. кметът на руската столица, равен по ранг на губернаторите в Русия, също като тях не се избира вече с пряко гласуване, а се посочва от Кремъл. Московският парламент включва 35 депутати (в момента 32-ма от тях са от управляващата "Единна Русия" и трима са комунисти). За утвърждаването на избирането на Собянин бяха необходими поне 18 гласа.
Столичният кмет е висшето длъжностно лице в града, той съставя и оглавява правителството на Москва, подписва или отхвърля законите, гласувани от градската Дума, представлява Москва в отношенията с различните органи на властта в Русия.
Собянин заяви, че смята да запази основния състав на московското правителство, но ще осъществи ротация на кадрите. Новият кмет не изключи бъдещи промени в общия план на Москва. Той изтъкна нуждата от нови строителни стандарти, от програма за решаване на транспортните проблеми, от прокарване на метро до градовете спътници.
Той обеща още да се бори с корупцията и да не пипа социалните привилегии.
„Строителството в Москва не бива да нанася щети на историческите сгради, подчерта Собянин.
Встъпването му в длъжност е насрочено за тази вечер в кметството на Москва. Тогава той ще положи клетва и ще получи знака на длъжността си - сребърен медальон на верижка, и удостоверение.
Собянин бе номиниран за поста от руския президент Дмитрий Медведев, след уволнението в края на септември на предишния градоначалник Юрий Лужков с мотива загуба на доверие.
Апаратчик от Сибир, през последните години Собянин бе сред най-близките съратници на "силния човек" в Русия, премиера Владимир Путин.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети