Европа връща визите за Македония и Сърбия, заради лавина от емигранти

DenNews.bg
21.10.2010
размер на текста:

Европейската комисия предупреди Сърбия и Македония, че могат да загубят привилегиите си за безвизово пътуване, ако не спрат вълната от свои граждани, които търсят убежище в рамките на Европейския съюз.
Комисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом изпрати писмо на вътрешните министри на Сърбия и Македония, с което предупреждава двете държави, които се стремят към членство в ЕС, да предприемат незабавни мерки за решаване на ситуацията.
Близо 390 сърби, 210 македонци и 736 косовари са подали молба за убежище в Белгия само между юни и август, а други 500 молби се очакват този месец, каза представител на белгийското правителство.
Малмстрьом съобщава на Ивица Дачич (Сърбия) и на Гордана Янкулоска (Македония), че няколко държави членки вече са се оплакали от големия брой сърби и македонци, които пристигат и търсят убежище.
"Тази тенденция е изключително обезпокоителна и може сериозно да изложи на риск целия процес на либерализация на визовия режим на Западните Балкани", пише още Малмстрьом.
През декември 2009 г. ЕС позволи на граждани от Сърбия, Македония и Черна гора да пътуват без визи в държавите членки. В момента се водят преговори за безвизово пътуване на албанци и босненци.
Европейската комисия и белгийското председателство обмислят пътуване до двете страни по-късно този месец, за да проверят какви стъпки са предприети за справяне с проблема.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети