Задържаха бизнесмен поръчвал убийства

DenNews.bg
21.10.2010
размер на текста:

Министър Цветанов уточни, че срещу бизнесмена продължават да се събират доказателства.

Тази сутрин в Арбанаси е задържан търновският бизнесмен Георги Вълов, който е поръчал убийствата на великотърновския адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев.
Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БНТ. В момента в района на улица "Никифор Рилски" има засилено полицейско присъствие.
Министър Цветанов уточни, че Георги Вълов е съпричастен, както с побоя над търновския адвокат Петър Лупов през 2008 година, така и с палежа на неговия автомобил.
По-късно името му е свързано с убийството на Лупов, както и с убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев през 2009 година. Цветанов подчерта, че Вълов е имал много близка връзка с групата на „Килърите".
Припомняме, Петър Стоянов - Сумиста и Петър Атмаджов от групата на „Килърите" са обвинени в помагачество при убийствата на търновския адвокат Петър Лупов, шуменския бизнесмен Румен Рачев, както и за участието си в организирана престъпна група.
Сумиста се разследва още и за помагачество и подбудителство за убийството на Борислав Георгиев в София, подготвяно от март до началото на април 2008 година заедно с Васил Костов, Янко Попов, Георги Георгиев и Райчо Стойнев.
По думите на Цветанов мотивът за убийствата е финансов.
Предстои да бъдат направени обиски в дома на задържания, а след това и в неговия офис. Установено е, че Георги Вълов е осъществявал и незаконна лихварска дейност.
По отношение на дейността на Вълов вътрешният министър каза, че тя е свързана с "нерешените банкови проблеми след финансовата криза през 1998-1999 година." Той уточни, че бизнесменът е „трябвало да вземе едни пари от банката на Емил Кюлев след тези събития."
В 23.00 часа снощи полицията задържа съдия от Велико Търново, докато получавал подкуп от 6 хил. лв.
Задържаният е съдията от Окръжния съд във Велико Търново Славчо Петков. Той е арестуван в кола докато получавал парите от обвиняем за кражба.
Първоначално двамата се разбрали за 25 хил. лв., за които съдията е обещал да реши делото в полза на обвиняемия.
"Клиентът" се явил на срещата само с 6 000 лева, като обяснил, че само толкова могъл да събере.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети