Природозащитници против промените в закона за лова

DenNews.bg
20.10.2010
размер на текста:

Ако министър Найденов издава разрешителните за острел на мечки и диви кози ще е в конфликт на интереси.

Шест неправителствени организации и Националният природонаучен музей при БАН се обявиха против промените в Закона за лова и опазване на дивеча, които водят до конфликт на интереси при земеделския министър и ще доведат до санкции на Европейската комисия срещу България, съобщиха природозащитниците.
WWF, Сдружение за дива природа "Балкани", СНЦ "Зелени Балкани – Стара Загора", Българско дружество за защита на птиците, Сдружение "Природен Фонд", фондация "Четири Лапи" и Националният природонаучен музей при БАН са против това министърът на земеделието и храните да издава разрешителни за отстрелване за двата защитени вида - кафява мечка и дива коза - защото той хем ще използва тези разрешителни при трофеен лов, хем ще е отговорен за тяхната законова защита като застрашени видове, което е явен конфликт на интереси.
Към настоящия момент няма никаква сериозна научна информация, че кафявите мечки са станали прекалено много и трябва да бъдат отстрелвани повече, което е изтъкнато като мотиви от вносителите на промените. Това може само да доведе до санкции от страна на Европейската комисия заради нарушения на европейското природозащитно законодателство, припомнят природозащитниците.
Според сега действащото законодателство министърът на околната среда и водите дава писмено разрешение за отстрел при случаи с мечки стръвници. Министерството на околната среда и водите вече изработи промяна в наредбата за издаване на разрешителни за отстрел на проблемни мечки и те ще са налице за часове. Проектонаредбата трябва само да бъде приета. Същият министър представлява България пред Европейския съюз по тези въпроси и дава отчет на всеки две години пред Постоянна комисия към Съвета на Европа за състоянието на биоразнообразието в България. Министърът на земеделието и храните няма тези представителни функции и в случай, че издаването на разрешителните за отстрел зависи от него, то комуникацията, а оттам и европейският контрол ще бъдат затруднени. Не е ясно и защо въобще трябва да се разрешава отстрел на застрашената дива коза, защитена от българското и европейското законодателство. Не виждаме никакви обективни причини за каквато и да е промяна в статута на този защитен вид. Дивата коза не застрашава живота и здравето на гражданите, обясняват природозащитниците, информира БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети