ЦРУ призна, техен агент стои зад кървав атентат

DenNews.bg
20.10.2010
размер на текста:

И ЦРУ греши.

Ръководството на ЦРУ призна, че сътрудниците на ведомството са допуснали грешки и са допуснали да се случи самоубийствения атентат по време на среща на офицери на ЦРУ в Афганистан преди Нова година, съобщава БиБиСи.
В резултат на взрива на 30 декември 2009 година, избухнал в база „Чапман" в афганистанската провинция Хост, загинаха седем американци, както и сътрудник на йорданското разузнаване.
Взривното устройство било задействано от Хумам Халип Абу Малул Балави, който американците считали за свой агент в екстремистките групировки и който многократно е обещавал да предостави ценни данни за „Ал Кайда".
Според директора на разузнаването Леон Панета има няколко сериозни грешки, които са позволили на Балави да изпълни плана си.
Инцидентът в базата „Чапман" се смята за едно от най-кървавите нападения на сътрудник на американското разузнаване от 1983 година насам.
Според направено вътрешно разследване е установено, че Балави е предоставил по-рано данни, които са потвърдени и от други източници. В ЦРУ смятат, че той е могъл да предостави и друга ценна информация.
Той доказа, че е имал достъп до екстремистките кръгове и ако той беше действал добросъвестно, сътрудничеството ни с него щеше да е много продуктивно, заяви Панета и допълни, че Балави не е успял да „превъзмогне терористичните си корени."
36-годишният Балави работел като доктор в Йордания. Година преди инцидента в база „Чапман" той е бил арестуван от спецслужбите в страната. След задържането му йорданските и американските спецслужби започнали да го използват, за да се домогват до информация за лидерите на „Ал Кайда."
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети