Пакистански служби зад атентатите в Мумбай

DenNews.bg
19.10.2010
размер на текста:

Дейвид Хедли свидетелства, че пакситанското разузнаване стои зад кървавите атентати. Снимка: yahoonews

Пакистанската разузнавателна агенция е дълбоко свързана с планирането на терористичната атака в индийския град Мумбай през 2008 г. Това твърди американец, обвинен за съучастие в атаката, според които от службата даже са финансирали разузнавателни мисии в града.
АП припомня, че нападението, което се смята, че е извършено от групировката „Лашкар-е-Таиба", отне живота на 166 човека, парализира живота в бизнес столицата на Индия и „замрази" опитите за постигане на мир между нея и Пакистан.
Дейвид Хедли, който пледира „виновен" за подготовката на терористичния акт пред американски съд, е заявил пред индийски следователи, че пакистанското разузнаване е тясно свързано с „Лашкар-е-Таиба".
Агентите са осигурили специална подготовка на основните членове на групировката, както и нужното финансиране, става ясно от доклад за разпита на Хедли, публикуван от индийските власти. Документът е бил строго секретен, но „Асошиейтед Прес" са успели да се сдобият с негово копие в понеделник вечерта.
„Според Хедли, всяка по-мащабна акция на „Лашкар-е-Таиба" е в координация с разузнаването на Пакистан", се казва в доклада.
Индия отдавна обвинява пакистанските служби във връзки с терористични организации. Представители на американските власти също са изказвали мнение, че разведката помага на талибаните в Афганистан.
Неназован представител на властите в Исламабад определи обвиненията като безпочвени.
Според индийския доклад, по време на подготовката на мумбайските атентати Хедли се е виждал неколкократно с човек от разузнаването, представил се като майор Икбал. Американецът получил от него 25 хиляди долара и мобилен телефон с камера, а освен това получил подготовка по някои основни шпионски техники.
Хедли му предоставил снимки и видеозаписи на потенциални цели в Мумбай. Икбал го инструктирал как най-ефективно може да бъде проведено нападението.
По-рано през този месец, според документа, Интерпол са били уведомени за пакистанския майор. Докладът на индийските служби идва в момент, когато единственият оцелял терорист, Мохамед Аймал Касаб, обжалва смъртната си присъда във Върховния съд в Мумбай.
Касаб е един от 10-те пакистанци, които атакуваха два луксозни хотела, еврейски център и жп гара в рамките на 60-часовото нападение.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети