МВР кръсти акция на рилчанин

Испански и български ченгета се поздравиха с разбиването на канала за крадени коли през Югозапада, ръководен от Константин Балабанов

DenNews.bg
19.10.2010
размер на текста:

Дори Антон Петров нямаше акция на свое име. Снимка: monitor

27-годишният Константин Балабанов от Рила надмина своите „колеги” от бившата Дупнишка околия и самия Антон Петров-Хамстера, като пръв получи честта МВР да кръсти спецакция на негово име.
Това стана ясно днес, когато от пресцентъра на Вътрешното министерство публикуваха официална информация за разбита организирана престъпна група за крадени луксозни автомобили от Европа, която по първоначална информация е ръководена от Константин Балабанов. Акцията с кодово име „Бала” е стартирала още през април месец тази година.
С днешната съобщение МВР потвърди информацията на dennews.bg, че при обиска на най-известната вехтошарница в Югозапада, която е собственост на бащата на Константин Валентин Балабанов-Били и се намира в Кочериново, са били иззети документи на Хамстера и талони на скъпи коли.
При продължилия над четири часа обиск в имота собственост на Били, той предал доброволно чанта с документи на сина си Константин.
Сред конфискуваните книжа има десетки ксерокопия на лични документи на български и чужди граждани, както и копия на талони на луксозни автомобили, сред които „Порше Карера”, пет луксозни БМВ-та Х5 и аудита. Сред документите е и запис на заповед, издадена на мъж от Рила, който се задължава да върне в определен срок дадени му в заем 2 000 евро. Сред откритите книжа има и ксерокопие на документ с данни на фирма, регистрирана в Молдова.
В чантата на Константин Балабанов са открити сертификат на името на Антон Петров-Хамстера, сочен за един от тарторите на групата за отвличания „Наглите” и негово свидетелство за съдимост от месец септември 2009-а година.
От пресцентъра на Министерство на вътрешните работи съобщиха днес, че в резултат на съвместен обмен на информация между правоохранителните органи на България и Испания успешно е била осъществена операция „Бала” за пресичане на дейността на група, занимавала се незаконен трафик на моторни превозни средства на територията на Европейския съюз.
В рамките на съвместната операцията са работили служители на ГД „Криминална полиция”, ОДМВР – Кюстендил и испанската Централната бригада за борба с организираната престъпност.
През август, след интензивен обмен на оперативна информация, на летище Прат в Барселона е бил задържан българският гражданин Константин Балабанов, за когото е установено, че ръководи организирана престъпна група, съставена от български, германски, чешки и испански граждани, занимавали се с незаконен трафик на МПС на територията на Испания, Германия и България.
Стартът на операцията е даден през април 2010 г. след като е засечена организирана група, занимавала се с кражба на скъпи автомобили, фалшифициране на рами и на документите за собственост. Автомобилите били крадени в страни от ЕС, предимно България и Испания, след което, като лизингови автомобили били откарвани в Германия. Там, чрез използване на невярна документация, са били регистрирани на фиктивни фирми. В последствие автомобилите са откарвани в Испания, където били продавани в автокъща в Памплона.
След продажбата, колите били обявявани за откраднати пред лизинговите компании.
Ръководителят на престъпната група разполагал с широк кръг от контакти, благодарение на които имал възможност да намира автомобили. С добра организация по места, той успявал да ги транспортира до Германия. Закарването дотам извършвали „шофьори - мулета”. Освен скъпи коли, групата под ръководството на Константин Балабанов, прилагала същата схема и по отношение на селскостопанска и строителна техника. В хода на операцията са задържани шестима в испанските градове Памлона, Овиедо, Мадрид и във Франция.
Вече е издадена европейска заповед за арест на Константин Балабанов, на основание на която той ще бъде предаден на българските съдебни органи. Това ще стане след приключване на процесуално – следствените действия и излежаване на наказанието му в Испания.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети