Човек на Галеви си призна: Бихме таксиметров шофьор

След седмица съдът се произнася с присъди срещу дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов-Геле

DenNews.bg
19.10.2010
размер на текста:

Пламен Галев имал лична охрана от 6 души.

"Не сме виновни по повдигнатите ни обвинения", заявиха
Пламен Галев и Ангел Христов- Геле, които са обвиняеми за организиране и ръководене на престъпна група. За първи път днес те дадоха обяснения пред Кюстендилския окръжен съд по делото за организиране и ръководене на престъпна група.
"Никога не съм ръководил престъпна група", каза Пламен Галев. Той разказа, че се познава с Ангел Христов-Геле от 1990 година, когато заедно са работили в отряда за борба с тероризма.
"Близки приятели сме, участваме заедно в няколко фирми", разказа Галев.
Той заяви, че преди ареста се е познавал лично с още четирима от обвиняемите. С Владимир Ангелов- Стъклето били заедно от деца, от първи клас. Апостол Чакалов- Тоци бил шофьор в една от фирмите му, с Красимир Оков имали общ бизнес във фирми, а
Георги Блатски познавал като приятел на дъщеря си.
"С Пламен Миланов имахме епизодични контакти. Никога не е ставало въпрос за охрана на таксиметровата му фирма. Конфликтите ни започнаха, след като отказахме с Геле и
Фьодор Фьодоров да купим бетоновият му възел, защото нямаше документи", каза пред съда Галев относно познанството му с един от основните свидетели по делото Пламен Миланов, собственик на таксиметрова фирма в Дупница.
Миланов твърди, че бил заставен от Галев и компания да прехвърли половината от собствеността на таксиметровата си фирма на Владимир Ангелов- Стъклето и да му дава част от оборота си ежемесечно. Пламен Миланов обаче днес не присъства на заседанието. Отсъства и още един свидетел- Ивайло Иванов, таксиметров шофьор, който твърди, че е бил пребит от хора на Галеви, защото отказвал да плаща.
"Бихме го, защото предизвика пътен инцидент и отказа да плати щетите. Помоли да не викаме КАТ, защото беше пил, а след това изчезна", коментира един от участниците в побоя Апостол Чакалов- Тоци. "Съжалявам, че го ударих, но не беше коректен", каза Тоци.
"С Лидия Павлова сме имали нормални взаимоотношения, познавам я от 90-та година", разказа още Пламен Галев.
"Не съм я заплашвал, чрез Красимир Оков й казах да си
пусне жалба в полицията след инцидента със сина й", заяви още Галев пред съда.
Той разказа, че участвал в Консултативния съвет при кмета на община Дупница Атанас Янев по негова покана и във връзка с изграждането на новия парк „Рила” край града.
Ангел Христов пък участвал там като спортен консултант по повод предстоящо изграждане на спортна зала.
Обяснения пред съда дадоха и Апостол Чакалов, Владимир Ангелов, Георги Блатски.
Според обясненията на съдружника на Миланов- Владимир Ангелов в таксиметровата му фирма, "рекетът", който трябвало да плащат таксиметровите шофьори като такса "спокойствие", всъщност били 240 лв. за изплащане на таксиметрови станции.
"Познавам Лидия Павлова като журналист, който пише лъжливи статии", каза още пред съда Владимир Ангелов. Той заяви, че преди време й завел дело, защото тя написала, че е отвлякъл и изнасилил момиче.
От разпитите на прокуратурата и защитниците по делото стана ясно, че Галев имал лична охрана от 6 души, които работели на минималната работна заплата. Всички те били служители на фирма "Сигма" с шеф Красимир Метанов.
Следващото заседание по делото е насрочено за 1 ноември. Тогава ще бъдат изслушани пледоариите.
"Колкото и добре да е режисирана постановката, когато изпълнителите са посредствени, представлението е пошло", коментира след заседанието адвокатът на тъжителите Антон
Сираков.
"Аз пък съм оптимист за изхода на делото", каза Лидия Павлова.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети