Русия застроява Луната

DenNews.bg
18.10.2010
размер на текста:

Руснаците се готвят да издигнат база на Луната. Снимка: corbis

Русия планира след 2015 г. да изгради на Луната база за кацане на автоматични космически кораби.
Това заяви за ИТАР-ТАСС Виктор Хартов, генерален конструктор на научно-производственото обединение "Лавочкин", пише БТА.
Руският проект "Луна-Ресурс/2" предвижда да бъдат създадени унифицирана платформа за кацане, луноход с голям радиус на действие, ракета носител, която да излита от Луната, средства за доставка на лунна почва на Земята. Предвидено е също прецизно кацане с насочване от устройство, разположено на Луната, съобщи Хартов.
Проектът ще представлява трети етап от лунната програма на Русия и ще включва две експедиции: първата ще достави на Луната тежкия изследователски луноход, а с втората ще пристигне ракетата носител, която ще откара на Земята образци от лунната почва.
Русия ще започне своето "връщане" на Луната още през 2013 г., когато се очаква към земния спътник да бъде изстрелян руският апарат "Луна-Глоб". По време на този първи етап ще бъдат направени изследвания на Луната от орбита и експерименти на повърхността й. Вторият етап предвижда осъществяване на руско-индийския проект "Луна-Ресурс/1", наречен в Индия "Чандраян-2".
Индия ще разработи орбитален апарат и мини луноход, ще предостави и ракета носител за изстрелване на кораба, а Русия конструира модула, който ще кацне на Луната с индийския луноход и друга научна апаратура, уточни руският конструктор.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети