Шефът на БДЖ дерайлира от поста след днешната катастрофа

DenNews.bg
18.10.2010
размер на текста:

Пенчо Попов иска да поеме отговорнос за зачестилите инциденти. Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на БДЖ Пенчо Попов възнамерява да подаде оставка, след като приключат следствените действия по днешния инцидент на гара Септември.
Той пристигна на гара Септември, където тази сутрин около 11.30 ч. три вагона от бързия влак "Чайка" по линията Бургас-София дерайлираха. Във влака пътуваха 172 пътници, но няма пострадали, тай като вагоните не са се обърнали. Според Попов пътниците не са пострадали, но са били сериозно изплашени от случилото се, тъй като вагоните са се наклонили в различна посока.
По думите на Попов инцидентите с влакове са зачестили и той би искал да поеме отговорността си.
На 4 октомври между гарите Драгоил и Драгоман международният влак от Белград за София и служебен влак на БДЖ се удариха челно малко преди 8 часа на изхода от гара Драгоил. При удара бяха ранени 26 души.
По думите му всичките возила, които се движат, имат сертификат за безопасност, а локомотивът на този влак е имал сертификат, който ще изтече през 2013 година.
"Моето съмнение е за човешка немарливост. Не може вчера да излезе от ремонт на тези детайли, които са се развалили и да се случи такова нещо", категоричен бе изпълнителният директор на БДЖ.
По-рано бе съобщено, че движението с ниска скорост на композицията е предотвратило по-сериозни щети и човешки жертви. Влакът се е движил с малка скорост при навлизане в гарата и поради това металният капак на редуктора, който се е откъртил от локомотива, е завлякъл само колелата на третия вагон и е довел до дерайлирането на последните три вагона.
Доказателство за техническия проблем са множество скъсани болтове на мястото на редуктора, предаде "Фокус". Сериозно са повредени два от вагоните, като за момента не може да бъде фиксирана точната стойност на материалните щети. Увредени са и около 50 метра железен път. Сутринта преди тръгване влакът е преминал през задължителните технически проверки, но не е установен технически проблем.
"Ако бъде доказано, че има човешка грешка при пускането му в движение ще бъдат предприети най-тежките наказания или уволнения", каза още Пенчо Попов.
Движението на гара Септември все още е спряно. То ще бъде възстановено след приключване на следствените действия. В момента районът на дерайлиралия влак е отцепен с полицейска лента. Необходимо е и да пристигне тежка техника, която да отстрани вагоните от коловоза.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети