Документи на Хамстера от „Наглите” иззеха от вехтошарница в Кочериново

Полицаи прибраха старинни пушки, пистолети и патрони от бащата на сочения за тартор на автомобилната мафия в Югозапада Константин Балабанов-Били

DenNews.bg
14.10.2010
размер на текста:

Били не може да прежали иззетите ценни за него пушки. Снимки: dennews.bg

Документи на Антон Петров-Хамстера, един от сочените за тартор на групата за отвличания „Наглите”, бяха иззети от най-атрактивната вехтошарница в Югозапада, която се намира в Кочериново. При продължил над четири часа обиск в имота собственост на Валентин Балабанов-Били, той е предал доброволно чанта с документи на сина си Константин, който пък е сочен за един от босовете на канал за крадени луксозни автомобили от Западна Европа през Югозапада.
Сред конфискуваните книжа има десетки ксерокопия на лични документи на български и чужди граждани, както и копия на талони на луксозни автомобили, сред които „Порше Карера”, пет луксозни БМВ-та Х5 и аудита. Сред документите е и запис на заповед, издадена на мъж от Рила, който се задължава да върне в определен срок дадени му в заем 2 000 евро. Сред откритите книжа има и ксерокопие на документ с данни на фирма, регистрирана в Молдова.
В чантата на Константин Балабанов са открити сертификат на името на Антон Петров-Хамстера и негово свидетелство за съдимост от месец септември 2009-а година.
Ченгетата са иззели за експертиза и четири пушки от Освободителната война, старинни пистолети и няколко пачки патрони, собственост на Били. Всички оръжия бяха изложени на показ в кабинета му, с тях са се снимали хиляди туристи, които се отбиват в богатата на експонати база ежедневно. Те са държани и от ръцете дори на екип на телевизионния канал „ National Geographic” и други чужди журналисти, правили филми и материали за вехтошарницата, разположена пътя за Рилския манастир.
Както е известно Хамстера, който пръв от „Наглите” беше пуснат на свобода от следствения арест, е родом от Рила. От там са и Константин и Валентин Балабанови.
Били започва да събира старинни предмети в опит да запази историята на Рила и Рилското корито.
С разрешение за обиск, издадено днес от съдия Анета Илинска от Дупнишкия районен съд, 20 ченгета и поемни лица нахлуват във вехтошарницата малко след 10 часа. По същото време цивилни полицаи намират Били в дома му в Рила.
Първият въпрос на ченгетата бил дали той съхранява вещи и документи на сина си. Тогава Балабанов им посочил чанта, оставена в кабинета му от Константин малко преди да замине за Испания преди 6 месеца.

Тези оръжия от 19-и век стояха в кабинета на Били, с тях са се снимали известни журналисти от цял свят.


„Още тогава попитах сина си дали няма някакви документи, за които полицията да ме задърпа. Той каза да съм спокоен и аз нито съм крил тази чанта, нито съм я поглеждал. Вътре видях, че има документи, негови дрехи и даже четка за зъби. Преди това той имаше строителна фирма в чужбина и аз реших, че тези документи може да са на негови работници. Мен ме е яд, че аз доброволно предадох всичко на полицаите, а те написаха в протокола, че са ги намерили при обиска”, обясни за dennews.bg Балабанов-старши.
Разстроен от раздялата със старинните оръжия той заяви, че от утре ще затвори вратите на вехтошарницата си и повече няма да пуска туристи и зяпачи.
„Опитах се да обясня, че това са пушки и пистолети, които не действат и не са опасни. Аз трябва да съм ненормален да ги накича на стената, ако може с тях да се стреля. Всички оръжия са от 19-и век, над 150 години са и си мислех, че в размитото законодателство няма изискване за тях да имам разрешително. Нито се чувствам виновен, нито гузен”, каза още Били.
За иззетите патрони той също не се притеснява, защото са му оставяни от хора, както и повечето предмети във вехтошарницата.
„Ако полицаите минат на проверка, знаете ли в колко кръчми ще намерят по баровете патрони? А знаете ли колко колекционери има, които притежават действащи оръжия? Само че те не ги излагат на показ, а си ги разглеждат у дома, без да имат разрешителни. Аз пушките и пистолетите в моята вехтошарница не ги приемам за оръжия, а за исторически предмети. С тези стикове и пушки са избивани българи в Освободителната война. Това е история и не бих си позволил да си играя”, добави още вехтошарят.
Според него в България турците са внесли около 2 милиона подобни пушки и до сега има хиляди запазени от тях в колекции и музеи.
Самите полицаи също били затруднени по време на обиска какво да правят с оръжията и се наложило да звънят на специалисти по София с въпроса дали да ги изземат или не. Били се надява, че след експертизите те ще му бъдат върнати.
Цялата история на вехтошарницата на Били вижте в рубриката ни „Общество”. Снимки от обискираната днес вехтошарница вижте в рубриката ни "Денят в снимки".

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети