Трактора се окопава в политиката през РЗС

Алексей Петров поставя условия, привлича хора от ГЕРБ, „Синята коалиция” и „Атака” в експертни екипи

DenNews.bg
14.10.2010
размер на текста:

Алексей Петров е готов за политиката. Снимка: dnes.bg

Алексей Петров, известен и с прякора си Трактора, сам потърсил лидера на РЗС Яне Янев за среща вчера, защото "РЗС са единствените публични лица, политици, на които имам доверие, че могат да направят нещо ново в страната". Това заяви в кулоарите на парламента Яне Янев, който даде изявление за вчерашната си среща с Алексей Петрови намеренията на бившия съветник в ДАНС да влезе в политиката.
"Следил съм с огромно любопитство вашата идея за нова конституция. Искам да се видя с вас и ако вие не се притеснявате да дойдете в моя дом, сте добре дошли", преразказа Янев вчерашния си предварителен телефонен разговор с Алексей Петров. Обаждането дошло от брата на Петров Огнян Петров, който беше в листите на РЗС за парламентарните избори.
Янев уточни, че за първи път посещава дома на някогашната барета. При вчерашния разговор Алексей Петров поставил условие, за да влезе в политиката – да се структурират нещата само и единствено на екипен принцип. Попитал дали РЗС като консервативен проект е готов да предложи екипна форма на управление. По думите на Янев намеренията на Петров били да влезе в политиката едва тогава, когато тези екипи са напълно изградени.
Алексей Петров смята, че няма време за губене и тези екипи трябва да се изградят час по-скоро. Защото те са алтернатива на едноличния режим и милиционерския диктат, осъществяван от Цветан Цветанов.
Доколкото лидерът на РЗС разбрал, Петров искал в тези екипи експерти, в това число от ГЕРБ , "Атака" и „Синята коалиция”, стига да са с дясно политическо мислене и със солиден капацитет. Попитан как ГЕРБ може да бъде алтернатива на себе си, Янев коментира, че в управляващата партия има инакомислещи хора, които са осъзнали, че това правителство в този му вид не е способно да се справи с кризата.
Според Янев в тези екипни форми трябва да изградят нов тип програма за управление. Попитан дали РЗС е екипна партия, лидерът й посочи, че след нанесените през последната година тежки удари от "милиционерския режим" РЗС сега се възстановява и ще разширява влиянието си. Партия ще покани в експертните си структури широк кръг специалисти.

Яне Янев


Така вчера той и Атанас Семов предложили на Алексей Петров да създаде експертен съвет по национална сигурност и нов конституционен ред.
Според Янев като доцент и като човек, работил в последните години "изключително солидно върху екипните форми", Алексей Петров има какво да допринесе както за РЗС, така и за държавното управление.
В отговор на въпрос лидерът на РЗС напомни, че както вече Петров се е определил, на този етап той е симпатизант на РЗС и най-вече на идеята за нова Конституция. По повод засилените подозрения след тази среща, че РЗС е проект на Алексей Петров, Янев коментира, че "ако имаше и един микрон допир и потвърждение на тази теза през тази една година, щеше да излезе на бял свят". Очаквам Цветан Цветанов да прояви поне веднъж мъжество и да се извини за тези негови хипотези за РЗС, заяви Янев.
Според лидера на РЗС Алексей Петров вече и имал и друга роля – с това, че добре познава целия български преход. Много хора се опасяват, че ще излязат истини, които бяха умело прикривани 20 години, но няма как. За да свърши прехода и да се заложи ново начало на държавно управление, всичко трябва да излезе на бял свят, каза Янев.
Попитан дали Петров случайно е пострадал в ареста, когато се появи в съда с насинено око, Янев отговори: "Меко казано не е паднал от леглото". Той допълни, че е имало поръчка в следствения арест "да се случи физическа саморазправа", без да уточни подробности, но обеща тепърва да излезе истината.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети