Кола без шофьор мина тест в Германия

DenNews.bg
13.10.2010
размер на текста:

Скоро колата няма да има нужда от шофьор.

Кола без шофьор, наречена MIG (Made in Germany), беше показана на бившето берлинско летище Темпелхоф след като за първи път беше изпробвана на пътя.
Колата Фолксваген Пасат е снабдена с камери, лазери и апарати за управление по сателит. Създадена от инженери от Свободния университет в Берлин, тя цели да се намали броят на инцидентите, да се подобри състоянието на околната среда и да се намали движението в големите градове.
"Колите, които използват сензори за разпознаване на други коли, на пешеходци и на велосипедисти, в бъдеще ще карат по-сигурно от шофьорите, които губят концентрация и се уморяват", съобщи университетът.
Новите технологии трябва да позволят също така ограничаването на броя на колите по пътищата, тъй като те по-лесно ще може да бъдат споделяни.
"В бъдеще хората ще се питат защо в началото на 21-и век сме продължавали сами да караме колите си", допълва университетът.
Миналия уикенд интернет търсачката Гугъл съобщи, че е тествала напълно автоматизирани коли, които вече се движели в Калифорния, информира БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети