Тотална забрана гаси цигарите на закрито в целия Европейски съюз

DenNews.bg
12.10.2010
размер на текста:

Забраната ще бъде тотална. Снимка: doctorbg

Европейската комисия подготвя законодателство, забраняващо пушенето на обществени места в целия Европейски съюз, съобщи EUobserver. Брюксел ще представи новите мерки през 2011 г.
Проектозаконът на ЕС ще е насочен и към намаляване на количеството никотин и други токсични вещества в цигарите.
Еврокомисарят по здравеопазването Джон Дали заяви, че иска да прекрати различните стандарти в отделните държави членки. "Нуждаем се от пълна забрана на пушенето на всички публични места, транспорт и на работните места", каза той вчера в интервю пред германския всекидневник "Ди Велт".
Еврокомисарят обяви, че Брюксел подготвя законопроект, който да бъде представен следващата година. Според Дали изключенията не трябва да бъдат толерирани, тъй като "не става въпрос само за здравето на посетителите, но и на служителите".
В Белгия, например, все още може да се пуши в заведения, където не се сервира храна. Миналата сряда гръцкият министър на здравеопазването Андреас Ловердос призна провала на забраната за пушене в Гърция. Ловердос съобщи, че след проверки е установено нарушение на закона във всеки осем от десет бара.
Други бъдещи проекти на Еврокомисията са свързани с това цигарите да са по-малко видими за потребителите, а опаковките да са възможно по-непривлекателни. Тази мерки предвиждат пакетите да са идентични и по тях да има цветни предупредителни снимки на болни бели дробове, както и повече информация за вредните вещества, които продуктът съдържа.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети