Алексей излиза на свобода

DenNews.bg
12.10.2010
размер на текста:

Петров не пропусна да посочи, че е жертва. Снимка: news.bg

Софийски апелативен съд освободи от ареста Алексей Петров, като измени мярката му за неотклонение на домашен арест.
Бившият съветник в ДАНС каза пред апелативните магистрати, че съчинителите на делото му не са постигнали целите си и "сега подобно на методите от друга епоха, за да се оправдае арестът ми, трябва да бъда квалифициран като рекетьор", допълни Петров.
"Усилията, в които беше впрегната и цялата държавна машина за събирането на доказателства, се оказаха непосилни за разследващите", каза още Петров пред съда. Той обясни още, че това е принудило неговите обвинители да погледнат архивни случаи от преди 12 години за отношенията му с Георги Цветанов и Валентин Шопев. От думите му стана ясно, че няма как да бъде допуснат до държавни тайни, ако тези архивни случаи не са били проверявани.
Той бе категоричен, че ако се проследят тези архиви, в крайна сметка ще се види, че двата случая са от една жалба от него срещу Георги Цветанов за измама в особено големи размери и дело срещу Шопев. Алексей Петров каза още, че здравословното му състояние е сравнително добро към момента.
Адвокатите му Васил Василев и Ина Лулчева заявиха, че няма друг случай през последните 20 години, при който човек да се държи осем месеца в ареста за предполагаеми престъпления от преди 10 и 12 години.
Защитата на Алексей Петров отказа да посочи болница, в която той да бъде опериран. Това стана ясно от пледоарията на адвокат Васил Василев. В началото на делото прокуратурата посочи, че е изпратено писмо от наблюдаващия прокурор Светлозар Костов, в което е поискано защитата на Алексей Петров до три дни да посочи, в коя болница той да се лекува. Градският съд на София поиска това от държавното обвинение, след като отказа да промени мярката му за неотклонение. Така миналата неделя стана ясно, че според съда Алексей Петров трябва да бъде опериран, но да остане под стража. Днес, когато адвокатите обжалват мярката му за неотклонение пред по – горна инстанция, Васил Василев каза, че те няма да участват в това "извращение" на правото, а и на човещината и затова, макар да са получили писмото не са посочили болница. Защитникът определи това като поредното доказателство, че нормите на правото и на човещината нямат значение, а е важно Алексей Петров да бъде задържан и изолиран. Василев заяви, че не може да приеме за нормално арест в болница и заяви, че това е "нечовешко и унизително".
И неговият колега Ина Лулчева помоли съда да се абстрахира от общественото популяризиране на случая.
Градският съд на София прецени, че единствените две обвинения, по които има обосновано предположение, че са извършени от Алексей Петров и затова той трябва да остане в ареста са за рекет и изнудване срещу Георги Цветанов от 1998 г. и Валентин Шотев от 2000 г. Съдът се мотивира, че новопоявилите се обстоятелства и привличането на двамата като свидетели могат да породят отново агресивно поведение от страна на Петров към тях. Днес Ина Лулчева поиска към делото да се подходи като към всички останали дела и съдът да прецени дали има реална, а не хипотетична опасност той да извърши престъпление. Според нея е смешно да се твърди, че Алексей Петров може да въздейства на Георги Цветанов и Валентин Шотев, тъй като те са дали вече показания. Адвокатът увери, че именно Петров е този, който най – много иска двамата да са добре. Тя попита колко ще струва и кой ще плаща лечението на Алексей Петров в частна болница. Тя поиска да узнае и в кои правомощия на съда влиза това той да казва къде да се лекува, информира БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети