Сръчна баба поетеса откри музей в дома си

Наградената със златен плакет от фестивал на инвалидите Верка Иванова написа стихотжорение за село Бараково

Десислава Панайотова-Янкова
01.10.2010
размер на текста:

Верка с гордост показа златния плакет от фестивала в Перник. Снимка: dennews.bg

Сръчна баба поетеса откри музей на собствените си творения в дома си в кочериновското село Бараково. Верка Иванова е големият победител на тазгодишния фестивал на хората с увреждания, който се проведе в Перник през пролетта.
„Сякаш се понесох на крилете на златния орел, който ми подариха там и реших да отделя част от дома си за музей. Искам да оставя нещо след себе си и да благодаря на Бога, че ме е запазил и дарил с талант”, каза Иванова пред приятели от селото и гостите от съседните села Пороминово и Стоб. Талантливата баба не само пише стихове, но и изработва сувенири от царевична шума, миди и клонки. Затова и остави на гостите си да решат как да се казва музея. Дали „Приорден дар” или „Божи дар”.
„Трябва да се доволни на вскичко дадено ни от природата и Бога. Голяма роля за решението ми да подредя изложба в дома си изиграха певците Мими Иванова и Развигор Попов. Те бяха част от журито, което ме награди и ме поощриха. Казаха, че не са виждали нищо таква”, обясни още Верка. В музея си тя е подредила не само сувенири, но и няколко книги от стихосбирката си „Небесно царство”. Редакторът на книгата Ангел Маринов преряза лентата на музея след няколко прочувствени думи. Деца пък изрецитираха четири от стрихотворенията на Верка, едно от тях посветено на Бараково.
Във вълнението си тя дори беше подредила няколко куплета и за самото събитие, което беше уважено от кметовете на Стоб Костадин Катранджиев и Бараково-Жулиета Лазова.

 

Вижте повече в Денят в снимки
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети