Япония трябва да засили връзките си с НАТО, за да защити глобалния мир, обяви премиерът

DenNews.bg
09.07.2024
размер на текста:

 Задълбочаването на военното сътрудничество на Русия със Северна Корея подчерта необходимостта Япония да изгради по-тесни връзки с НАТО, тъй като регионалните заплахи за сигурността стават все по-преплетени, каза премиерът Фумио Кишида пред Ройтерс.
В писмени забележки преди присъствието си на срещата на върха на НАТО във Вашингтон тази седмица Кишида също изрази загриженост относно предполагаемата роля на Пекин в подпомагането на двегодишната война на Москва в Украйна, въпреки че не назова Китай.

„Сигурността на евроатлантическия и индо-тихоокеанския регион е неразделна и агресията на Русия срещу Украйна и нейното задълбочено военно сътрудничество със Северна Корея са силни напомняния за това“, каза Кишида.
„Япония е решена да засили сътрудничеството си с НАТО и нейните партньори“, добави той.
Японският лидер каза, че светът не трябва да толерира опитите на някои страни да нарушат установения международен ред и повтори предупреждението, че Украйна днес може да бъде Източна Азия утре. Той също така призова за сътрудничество за справяне с нови заплахи за сигурността, които надхвърлят географските граници, като кибератаки и конфликти в космоса.

Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия, които заедно с Япония са известни като Индо-тихоокеанската четворка (IP4), също присъстват на срещата на 10-11 юли с лидерите на НАТО.

Южнокорейският президент Юн Сук Йол каза пред Ройтерс тази седмица, че планира да обсъди заплахата, която Пхенян представлява за Европа чрез задълбочаване на връзките си с Русия.
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун подписа ангажимент за взаимна отбрана с Русия миналия месец по време на първото посещение на президента Валдимир Путин в Пхенян от 24 години насам и изрази своята „пълна подкрепа“ за войната на Русия в Украйна.

САЩ и техните съюзници обвиниха Пхенян, че е предоставил балистични ракети и артилерийски снаряди, които Русия е използвала във войната си в Украйна, и казват, че се опасяват, че Москва в замяна може да предостави подкрепа за разработването на ядрени ракети на Северна Корея.
Вашингтон също така каза, че Китай доставя технологии за безпилотни летателни апарати и ракети, сателитни изображения и машини за Русия, артикули, които не осигуряват смъртоносна помощ, но помагат на Москва да изгради своята армия, за да поддържа войната в Украйна. Пекин заяви, че не е предоставил никакво оръжие на никоя страна.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети