Джо Байдън обеща да защити със сила Украйна срещу нахлуването на Русия

DenNews.bg
10.07.2024
размер на текста:

 Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да защити със сила Украйна срещу нахлуването на Русия на срещата на върха на НАТО във Вашингтон във вторник, използвайки световната сцена, за да се опита да покаже на съюзниците у дома и в чужбина, че все още може да държи реч.
81-годишният Байдън претърпя 12 дни относно годността му за поста, тъй като някои от неговите колеги демократи от Капитолийския хълм и дарители на кампанията се страхуват, че той ще загуби изборите на 5 ноември след спиране на дебата на 27 юни.Докладвайте тази обява

Владимир Путин не иска нищо по-малко, нищо по-малко от пълното подчинение на Украйна... и да заличи Украйна от картата“, каза Байдън в приветствието си към държавите-членки на НАТО на срещата на върха. Украйна може и ще спре Путин.
Белият дом се надява, че той може да обърне страницата на един труден период от неговото президентство с най-важната си политическа реч след дебата, въпреки че някои дипломати на срещата казаха, че щетите са трудни за заличаване.

Във вторник Байдън говореше със силен и уверен глас и до голяма степен избягваше словесните неуредици и признаците на объркване, които белязаха представянето му в дебата.
Байдън беше обграден от позлатените стени на федералната зала, където беше подписан договорът за създаване на НАТО, речта му бе придружена от вълнуващи музикални изпълнения на групата на морската пехота на САЩ.
„Днес НАТО е по-силен от всякога в своята история“, каза той.

Байдън отхвърли призивите да се оттегли в надпреварата си срещу републиканеца Доналд Тръмп, обещавайки да го победи през ноември. Досега той поддържа обществената подкрепа на по-голямата част от елита на своята партия.
Президентът на САЩ превърна възстановяването на традиционните съюзи в чужбина в центъра на своята външна политика, след като Тръмп отправи предизвикателство към съюзниците като част от подхода „Америка на първо място“. Победителят в изборите през ноември може да окаже значително влияние върху бъдещето на НАТО, Европа и останалия свят.
„Не виждаме как той може да се върне след дебата“, каза един европейски дипломат, който отхвърли речта от вторник като доказателство за издръжливостта на Байдън, защото беше сценарий. „Не мога да си представя той да бъде начело на САЩ и НАТО още четири години.
Тръмп предположи, че при втори мандат той няма да защитава членовете на НАТО, ако попаднат под военна атака и не изпълнят целта на алианса за разходи за отбрана от 2% от техния годишен БВП. Той също така постави под въпрос размера на помощта, предоставена на Украйна в битката й срещу руската инвазия.
Байдън завърши изказването си, като изненада генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг с президентския медал на свободата, като закопча най-високото гражданско отличие на САЩ около врата на норвежкия политик и му приписа заслугата за съживяването на 32-членния алианс.

В центъра на срещата на върха на НАТО ще бъдат новите ангажименти за военна и хуманитарна помощ за Украйна. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че срещата на върха ще „укрепи допълнително“ пътя на разкъсаната от война страна към членство в НАТО.
Байдън и лидерите на Германия, Италия, Холандия и Румъния издадоха съвместно изявление с украинския президент Володимир Зеленски, в което обявиха доставката на пет допълнителни системи Пейтриът и други стратегически системи за противовъздушна отбрана за защита на украински градове, цивилни и войници.


Те казаха, че тази година ще бъдат обявени допълнителни стратегически системи за противовъздушна отбрана.
Зеленски, който пристигна във Вашингтон във вторник и трябва да се срещне с Байдън в четвъртък, каза, че Украйна се нуждае от минимум седем системи Patriot, цел, постигната от новите доставки, обявени във вторник.
„Ние се борим за допълнителни гаранции за сигурност на Украйна – а това са оръжия и финанси, политическа подкрепа“, каза той в социалните мрежи.
Украйна в крайна сметка иска да се присъедини към НАТО, за да се предпази от по-нататъшни бъдещи атаки от страна на Русия, но кандидатите трябва да бъдат одобрени от всички членове на алианса, някои от които се притесняват от провокиране на пряк конфликт с Русия.
Някои членове искат алиансът да изясни, че Украйна се движи към НАТО „необратимо“ и са запалени за език в изявление на срещата на върха извън обещанието на алианса миналата година, че „бъдещето на Украйна е в НАТО“.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети