Израел удари уилище на ООН в Газа и се похвали, че е елиминирал бойци на Хамас

DenNews.bg
06.06.2024
размер на текста:

 Израел атакува училище в Газа в четвъртък, за което каза, че съдържа база на Хамас, убивайки бойци, участващи в атаката на 7 октомври, която предизвика осеммесечната война, но медиите в Газа казаха, че ударът е убил Най-малко 27 души, търсещи подслон.
Исмаил Ал-Тхауабта, директор на управляваната от Хамас правителствена медийна служба, отхвърли твърденията на Израел, че училището на ООН в Нусейрат, в централната част на Газа, е скрило команден пункт на Хамас.„Окупацията използва лъжи за общественото мнение чрез фалшиви измислени истории, за да оправдае бруталното престъпление, което извърши срещу десетки разселени хора“, каза Тавабта пред Ройтерс.

Израелските военни казаха, че преди удара на израелските изтребители военните са предприели стъпки за намаляване на риска от нараняване на цивилни.
Атаката се случи, след като Израел обяви нова военна кампания в централната част на Газа, докато се бие срещу група бойци, разчитащи на тактиката на удари и бягай. Израел заяви, че няма да има спиране на боевете по време на преговорите за прекратяване на огъня.

В очевиден удар върху предложението за примирие, изтъкнато миналата седмица от президента на САЩ Джо Байдън, лидерът на Хамас в сряда каза, че групата ще поиска окончателно прекратяване на войната в Газа и изтегляне на Израел като част от плана за прекратяване на огъня.

Забележките на Исмаил Хания изглежда дават отговора на палестинската въоръжена група на предложението, което Байдън разкри миналата седмица. Вашингтон каза, че чака да чуе отговор от Хамас на това, което Байдън описа като израелска инициатива.

 

 

„Движението и фракциите на съпротивата ще се отнасят сериозно и положително към всяко споразумение, което се основава на всеобхватно прекратяване на агресията и пълно изтегляне и размяна на затворници“, каза Ханийе.
Запитан дали забележките на Хания се равняват на отговора на групата към Байдън, високопоставен служител на Хамас отговори на текстово съобщение от Ройтерс с емоджи с вдигнат палец.
След краткото едноседмично примирие през ноември всички опити за уреждане на прекратяване на огъня се провалиха, като Хамас настояваше за искането си за постоянно прекратяване на конфликта, докато Израел казва, че е готов да обсъжда само временни паузи, докато въоръжените групировки не бъдат победени .

Вашингтон все още настоява да постигне споразумение. Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се срещна с високопоставени служители от посредниците Катар и Египет в сряда в Доха, за да обсъдят предложението за прекратяване на огъня.
Байдън многократно е заявявал, че примирието е близо през последните няколко месеца, само за да не се сбъдне примирие.
Съобщението от миналата седмица дойде с много по-голям шум от Белия дом и в момент, когато израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е под нарастващ вътрешен политически натиск да начертае път за прекратяване на осеммесечната война и да договори освобождаването на задържаните израелски заложници от Хамас.
Хамас, който управлява Газа, ускори войната, като нападна израелска територия на 7 октомври, уби около 1200 души и залови повече от 250 заложници, според израелските данни. Около половината от заложниците бяха освободени при единственото примирие от войната досега, което продължи една седмица през ноември.
Военното нападение на Израел срещу Газа е убило повече от 36 000 души, според здравни служители на територията, които казват, че има опасения, че хиляди други мъртви са погребани под развалините.
Около половината от силите на Хамас бяха унищожени за осем месеца битки и разчитат на бунтовнически тактики, за да осуетят опитите на Израел да поеме контрол над Газа, казаха американски и израелски официални лица пред Ройтерс.
Хамас е намален до 9 000 до 12 000 бойци, според трима високопоставени служители на САЩ, запознати с развитието на бойното поле, което е спад от американските оценки за 20 000-25 000 преди конфликта. Израел твърди, че е загубил почти 300 войници в кампанията в Газа.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети