Финландия и Швеция разхлабват строгите закони за алкохола

DenNews.bg
06.06.2024
размер на текста:

 Швеция и Финландия предприеха мерки за облекчаване на строгите закони, които управляват продажбата на алкохол, като същевременно запазиха по-широките държавни монополи.
Правителството в Стокхолм възнамерява да разреши това, което нарича "фермерски продажби", при които производителите на алкохол предлагат напитки директно на посещаващите клиенти.
Междувременно парламентът на Финландия одобри продажбата на ферментирали напитки като бира, вино и сайдер с алкохолно съдържание до 8% в супермаркетите спрямо сегашното ограничение от 5,5%.
В Швеция и Финландия алкохолът обикновено може да се купи само в държавни магазини или в лицензирани барове и ресторанти.
Те са единствените страни в ЕС, които имат монополи върху алкохола. Дългогодишната практика е част от по-широка северна традиция и има за цел да ограничи потреблението в интерес на общественото здраве.
Финландските депутати гласуваха със 102 срещу 80 в подкрепа на закона за ферментиралите напитки, като всички членове на една партия в управляващата коалиция, християндемократите, гласуваха против.
Онези, които се противопоставиха на законодателството, обосноваха позицията си със здравословни съображения на фона на опасенията за увеличаване на консумацията на алкохол.
По-силните бири, вина и сайдери ще бъдат налични в магазините още следващата седмица. Новият закон обаче не обхваща дестилираните напитки.
Междувременно дясноцентристкото правителство на Швеция планира да помогне на предприемачите, като отвори дребни продажби на вино, бира, сайдер и спиртни напитки за тези, които посещават помещенията на производителите.
Министрите казват, че това ще помогне за създаването на „страхотни спомени“.
Очаква се мярката, ако бъде одобрена, да влезе в сила през 2025 г.
И двете решения може да се наложи да сезират Европейската комисия, за да се провери дали няма да нарушат правото на конкуренцията.
Комисията вече изрази възражения срещу решението на Финландия да изключи дестилираните напитки от своя нов закон.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети