Путин получава пищен прием в Северна Корея с обещания за подкрепа

DenNews.bg
19.06.2024
размер на текста:

Ликуващи тълпи и пищни церемонии посрещнаха руския президент Владимир Путин в Пхенян днес, където севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази „пълна подкрепа“ за войната на Русия в Украйна и обеща по-силни стратегически връзки с Москва.
Почетен караул, включващ конни войници, и голяма тълпа от цивилни се събраха на площада Ким Ир Сен до река Тедонг, преминаваща през столицата, показва видео, излъчено от руски медии. Сцената включваше деца, държащи балони, и гигантски портрети на двамата лидери с национални знамена, украсяващи основната сграда на площада.След това Ким и Путин отидоха до двореца Кумсусан за разговори на върха.

„Ние високо ценим вашата последователна и непоколебима подкрепа за руската политика, включително в украинското направление“, каза Путин в началото на преговорите, цитиран от руската държавна информационна агенция РИА.
Путин каза, че Москва се бори срещу хегемонистичната, империалистическа политика на Съединените щати и техните съюзници, съобщиха руски медии.
Ким каза, че отношенията между Северна Корея и Русия навлизат в период на "нов висок просперитет".

"Сега ситуацията в света се усложнява и бързо се променя. В такава ситуация възнамеряваме да засилим допълнително стратегическата комуникация с Русия, с руското ръководство", каза Ким.

Северна Корея изразява пълна подкрепа и солидарност с руското правителство, армия и народ при провеждането на специална военна операция в Украйна за защита на суверенитета, интересите на сигурността, както и териториалната цялост, каза той.

Путин пристигна на летището в Пхенян по-рано през деня. След като Ким го посрещна с прегръдка, двамата споделиха "сдържани най-съкровени мисли" по време на пътуването до държавната къща за гости, казаха севернокорейските държавни медии.
Путин е на първото си пътуване до севернокорейската столица от 24 години насам, посещение, което вероятно ще промени десетилетията на отношенията между Русия и Северна Корея във време, когато и двете страни са изправени пред международна изолация.
Партньорството на страните е "двигател за ускоряване на изграждането на нов многополюсен свят" и посещението на Путин демонстрира непобедимостта и издръжливостта на тяхното приятелство и единство, каза севернокорейската държавна информационна агенция KCNA.
Русия използва своите затоплящи се връзки със Северна Корея, за да притисне Вашингтон, докато силно санкционираната Северна Корея спечели политическа подкрепа и обещания за икономическа подкрепа и търговия от Москва.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети