Как се усвояват фибрите от организма

DenNews.bg
17.06.2024
размер на текста:

Източник на изображение: FreePik.com

Фибрите се намират най-вече в растителните храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, ядки и семена. Те се делят на два основни вида – разтворими и неразтворими. Фибрите подпомагат храносмилането, подобряват метаболизма, а разтворимите фибри дори действат като пробиотици, като подхранват полезните бактерии в стомаха и червата и допринасят за здрава микрофлора.

Ако се стремите към здравословен хранителен режим и балансирана диета, включването на фибри в менюто е задължително. Въпреки че не се усвояват от организма, като другите хранителни вещества, те предоставят много ползи за тялото и цялостното ви здравословно състояние, което ги прави незаменима част от менюто.

Познаването на различните източници на фибри и включването им в ежедневните хранения е важно и подпомага работата на организма по много различни начини. В следващите редове ще ви запознаем с ползите от тях и ще обясним как можете да си ги набавяте.

 

  

 

Какво представляват фибрите?

 

 

Фибрите са въглехидрати, които се съдържат в растителните храни и не се усвояват от организма като останалите видове въглехидрати. Те подпомагат храносмилането, регулират нивата на кръвната захар и холестерола и поддържат нормалното функциониране на червата. Основните типове фибри са два – разтворими и неразтворими и всеки от тях носи различни ползи за организма. В сайта на ForLife се предлага богата и изчерпателна информация за фибрите, както и продукти и хранителни добавки, подпомагащи усвояването им.

 

      Разтворими фибри

 

Те се разтварят във вода и образуват субстанция с консистенция на желе в стомаха. Помагат за понижаване на нивата на холестерола и поддържане на здравословни нива на кръвната захар. След консумация на разтворими фибри, се чувствате заситени за дълго време, което помага и за контрола на теглото.

 

Примери за източници на разтворими фибри са:

 

   •   Овесени ядки
   •   Бобови растения
   •   Ябълки
   •   Цитрусови плодове
   •   Моркови
   •   Ечемик

 

     Неразтворими фибри

 

Както може да се разбере от името, този тип фибри не се разтварят във вода. Те помагат за по-лесното преминаване на храната през храносмилателната система и по-бързото изхвърляне на неусвоимата част от нея от организма.

Неразтворимите фибри са отлично средство за облекчаване на запек, газове, или подут стомах. В сайта на ForLife ще откриете висококачествени продукти, като “Хуск фибри”, или лешников тахан с фибри, които ще ви помогнат да си създадете по-балансирано меню.

 

Примери за източници на неразтворими фибри са:

 

    •   Пълнозърнести храни
    •   Ядки
    •   Семена
    •   Картофи
    •   Карфиол
    •   Броколи
    •   Круши

Честата консумация на храни, богати на фибри, е особено полезна за хора с метаболитни и сърдечни заболявания. Като част от балансираната и здравословна диета, фибрите са незаменим източник на енергия и полезни вещества. В сайта на ForLife ще откриете много и полезни храни богати на фибри, които също са и истинска наслада за сетивата, като например Кето Млечния течен шоколад, без добавена захар.

 

 

Ползи от консумацията на фибри

 

 

Има много ползи за здравето и организма от консумацията на фибри. Както вече споменахме в текста, те играят ключова роля в поддържането на правилното храносмилане, регулират нивата на кръвната захар и холестерола и помагат за поддържане на здравослоно тегло и добро сърдечно-съдово здраве. Разбирането в дълбочина на тези ползи ще ви помогне да направите по-информиран избор по отношение на диетата си.

 

Влияние върху храносмилателната система

 

Нелазтворимите фибри увеличават обема на изпражненията и улесняват преминаването им през червата, което предотвратява запека и подобрява метаболитните процеси в организма. Разтворимите фибри, от своя страна, осигуряват забавяне на храносмилането и усмояването на захари, което дава енергия, предотвратява чувството на отпадналост и глад и стабилизира нивата на кръвната захар.

 

Регулиране на телесното тегло

 

Храните, богати на фибри, изискват повече време за усвояване от организма, което води до по-дълго чувство за ситост. Фибрите помагат и за намаляне на калорийния прием, защото абсорбират вода и увеличават обема си в стомаха. Това е особено полезно за хора, които се опитват да свалят килограми, или да поддържат теглото си.

 

Сърдечно-съдово здраве

 

Разтворимите фибри помагат за понижаване на нивата на лошия холестерол, като се свързват с жлъчните киселини в челвата и стомаха и ги отстраняват от организма. Така те намаляват общото ниво на холестерола в кръвта и предотвратяват риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Фибрите също помагат за регулиране на кръвното налягане и облекчават възпаленителните процеси.

 

Силна чревна микрофлора

 

Фибрите действат като пробиотици, подхранвайки полезните бактерии в червата и стомаха, които играят ключова роля за здрав имунитет и добро храносмилане. Здравата чревна микрофлора намаля риска от развитието на различни заболявания, сред които метаболитни заболявания и някои видове рак.

Включването на разнообразни източници на фибри в диетата е от съществено значение за поддържането на добро здраве.


 

 

 

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети